De ce expresia „mujdei de usturoi” nu este corectă. Mulți români fac această greșeală

De ce nu e corect să spui „mujdei de usturoi”. Mulți români folosesc adesea această expresie, fără să își dea seama că este greșită.
Alina Costache
14 nov. 2024, 10:47
De ce expresia „mujdei de usturoi” nu este corectă. Mulți români fac această greșeală
De ce nu este corect să spunem „mujdei de usturoi”

Mulți români folosesc expresia „mujdei de usturoi”, însă puțini știu că nu este o exprimare corectă. Limba română este plină de capcane și poate deveni o provocare de multe ori și pentru vorbitorii latini. Aceste capcane pot fi întâlnite atât în scris, cât și în vorbire, fără ca măcar să ne dăm seama.

Unele expresii sau cuvinte sunt folosite în mod eronat și provin din obișnuința de a le repeta fără a le analiza structura sau forma gramaticală.

Cele mai multe greșeli sunt întâlnite în limbajul colocvial. Acestea sunt utilizate foarte des, motiv pentru care mulți nu sunt conștienți că sunt, de fapt, greșite.

Cele mai întâlnite greșeli de exprimare din limba română sunt pleonasmele. Printrele cele mai folosite se află „ieși afară”, „a prefera mai bine”, „a reveni din nou”, „a urca în sus” sau „a coborî în jos”.

Un pleonasm este o „eroare de exprimare constând în folosirea alăturată a unor cuvinte, expresii, propoziții etc. care repetă în mod inutil aceeași idee”, conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române.

Citește și: Singurul cuvânt din limba română ce are cinci consoane consecutive. Nici măcar nu te așteptai la el

Există, însă, unele pleonasme acceptate, deoarece au o funcție expresivă de intensificare. De cele mai multe ori, pleonasmele apar din cauza necunoașterii sensului cuvintelor folosite, dar și din neglijență.

O expresie pleonastică folosită adesea este „mujdei de usturoi”. Ea este utilizată pentru a descrie sosul de usturoi zdrobit, care se consumă, în general, cu preparate tradiționale din carne sau legume la grătar.

Potrivit definiției din DEX, mujdeiul este un „preparat alimentar din usturoi pisat, apă (sau oțet) și sare, care servește ca adaos la unele mâncăruri”.

Cuvântul „mujdei” provine de la sintagma „must de ai”, unde „must”, „mustum” înseamnă „suc”. „Ai” reprezintă o formă arhaică/regională pentru „usturoi”, provenită din latinescul „alium”, potrivit cumsescrie.ro.

Citește și: Care este cuvântul din limba română care începe și se termină cu vocala „î”. Cei mai mulți dintre noi nu l-au folosit niciodată

Alții sunt de părere că „mujdei” este un cuvânt provenit din franțuzescul „mousse d’ail”. Acesta se treduce prin „spumă de usturoi”, obținut din amestecul de usturoi cu mult unt și smântână maturată.

Alte surse susțin că „mujdei” provine din termenul turcesc „mujdai”. Acesta se traduce prin „sos de usturoio”. Etimilogic, „mujdei” înseamnă „sos de usturoi”

Astfel, expresia „mujdei de usturoi” este pleonastică pentru că se subîngelege, din termenul „mujdei”, și sensul de „usturoi”. Pentru a ne referi la sosul românesc de usturoi, este suficient să spunem „mujdei”.

DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Stațiunea ascunsă, de lângă Valea Prahovei, pe care prea puțini români o bagă în seamă. A renăscut din propria cenușă cu ajutorul investițiilor și e peste Sinaia, Predeal sau Bușteni. E plină de străini și are cazări spectaculoase
Capital.ro
Obligație pentru șoferi. Regulă pentru cei cu mașini second-hand. Se verifică neapărat
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Elevii care vor primi 1.100 de lei! Care sunt CONDIȚIILE pentru a primi banii
Adevarul
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Trucul pe care gospodinele nu-l împărtășesc nimănui. Te scutește de la un mare efort
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Rusia ATACĂ România?! Putin nu mai blufează: România este o țintă militară
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Vladimir Putin ordonă producția în serie a rachetei hipersonice Oreșnik
MediaFlux
Rusia AMENINȚĂ România și statele NATO. RACHETA HIPERSONICĂ e doar începutul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Burse de 1.000 de lei pentru elevii din acest județ. Ce trebuie să facă pentru a fi eligibili