Lăsata Secului are o semnificație specială, fiind un moment de tranziție de la o perioadă de abundență alimentară la una de restricții și curățare spiriturală.
Anul acesta, Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului pică joi, pe 14 noiembrie. Această dată marchează finalul perioadei de voie alimentară și începutul postului, care va dura 40 de zild, până în Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie.
Lăsata Secului reprezintă ultima zi în care credincioșii se pot bucura de almentele „de dulce”, înainte de începerea postului. Această sărbătoare este însoțită de o serie de tradiții și obiceiuri, care au scopul de a marca trecerea la perioada de post și să pregătească sufletește credincioșii pentru nașterea Domnului.
Potrivit obiceiurilor, în această zi, credincioșii trebuie să ia masa în familie, pentru a se proteja de boli și pentru a-și păzi recoltele de grindină. După masă, resturile trebuie adunate într-o față de masă și aruncate a doua zi de dimineață.
Potrivit tradiției, când se aruncă resturile, persoana care o face trebuie să rostească: „Păsările cerului! Vă ofer hrană din masa mea, ca să fiți sătule și de la câmpurile mele oprite”.
În Muntenia, femeile măritate pregătesc plăcinte cu brânză dulce și stafide pe care le oferă soacrelor, pentru a avea o relație bună cu aceasta. Altă tradiție spune că vasele folosite pentru gătit de Lăsata Secului trebuie spălate și puse cu gura în jos, pentru ca spiritele rele să nu pătrundă în locuință.
Postul Crăciunului 2024 începe a doua zi după Lăsata Secului, adică pe 15 noiembrie. Este unul dintre cele patru posturi mari de peste an, alături de Postul Paștelui, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel și Postul Adormirii Maicii Domnului. Postul Crăciunului durează 40 de zile, până în Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie.