Cornulețele fragede cu rahat și untură sunt atât de bune încât îți lasă gura apă. Desertul tradițional românesc este foarte apreciat deoarece îmbină delicatețea aluatului cu gustul dulce al rahatului. Desertul este pregătit mai des în perioada Crăciunului, iar gospodinele trebuie să urmeze această rețetă pentru a avea rezultate fenomenale, care să fie apreciate de întreaga familie.
Rețeta nu este deloc grea și poate fi făcută într-un timp scurt, iar rezultatul final îți va aduce aminte de zilele de Crăciun din copilărie, când toată familia stătea adunată în jurul mesei.
Pentru prepararea aluatului veți avea nevoie de :
250g untură (pentru un aluat fraged)
500g făină
2 gălbenușuri
100g zahăr pudră
Citește și : De ce expresia „mujdei de usturoi” nu este corectă. Mulți români fac această greșeală
1 plic praf de copt
1 lingură esență de vanilie
1 praf de sare
3-4 linguri de smântână
Pentru a prepăra umplutura, veți avea nevoie de :
200g rahat tăiat în bucăți mici (se poate folosi și rahat cu nucă)
Pentru a unge totul, veți avea nevoie de:
1 ou bătut
zahăr pudră pentru decor
Într-un bol mare, se pune untura la temperatura camerei și se amestecă cu zahărul pudră până devine o compoziție fină. Apoi, se adaugă gălbenușurile, esența de vanilie și praful de sare și se amestecă bine. Făina trebuie cernută în bol pentru a se evita formarea cocoloașelor în aluat.
Se adaugă treptat făina cernută și praful de copt. Aluatul se frământă, adăugând smântâna treptat, până când devine omogen și ușor de manevrat. Aluatul trebuie să fie moale și ușor de întins, precum și să nu se lipească de mâini.
Citește și : Consumul de fistic îți păstrează vederea sănătoasă. Cum ne protejează această nucă specială de problemele la ochi
După ce este gata aluatul, se formează biluțe mici, de mărimea unei nuci. Pe o suprafață pe care este presărată făină, se întinde fiecare biluță într-un cerc subțire, se pune o bucată de rahat în mijlocul fiecărui cerc și se rulează ușor, formând cornulețul. Trebuie să vă asigurați că marginile sunt bine presate pentru a nu se desface în timpul coacerii.
Cornulețele se așază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se ung cu oul bătut pentru a căpăta o culoare aurie și lucioasă. Cuptorul se preîncălzește la 180 de grade, apoi cornulețele se introduc și se coc în cuptor pentru 20-25 de minute, sau până devin ușor rumenite pe margini.
După ce sunt scoase de cuptor, se lasă la răcit, apoi se pot adăuga cu zahăr pudră.