Pentru Nicolae Ceaușescu, fauna bogată a țării nu a fost suficientă. Din dorința de a face din România o țară cât mai impresionantă, fostul președinte a încercat să îmbogățească fauna sălbatică cu noi specii de animale care, în mod normal, nu au ce căuta pe meleagurile noastre.
Citește și: Locul unde românii sunt obligaţi să prezinte buletinul. Legea prevede strict că doar aşa pot lua banii
Muflonul, căci despre acest animal este vorba, a ajuns în România la porunca lui Ceaușescu. Fostul președinte își dorea să vâneze oaia sălbatică, fără să se deplaseze în afara granițelor țării.
Deși Ceuașescu a fost împușcat și a murit, muflonul continuă să viețuiască la noi în țară. Pentru că auzise de valoarea de trofeu a coarnelor muflonului, a decis să aducă animaul pe meleagurile românești. Mai exact, oaia săbatică a fost adusă în țară ca rezultat al unui moft dictatorial.
Oaia sălbatică viețuiește în mod obișnuit în America de Sud și de Nord, dar există anumite exemplare și în zona Mării Mediterane, în provinciile italiene Sicilia și Sardinia.
În România, Ceuașescu a ales Dobrogea pentru aclimatizarea muflonului, considerând că este un loc prielnic în care animalul să locuiască, până când pușca sa ajungea să le decidă soarta.
Oficial, locul purta numele de rezervație. Neoficial era doar un „țarc”, un purgatoriu al unor vietăți care așteptau pur și simplu să fie împușcate.
În prezent, muflonii se află la Negureni, lângă comuna Bănseasa, județul giurgiu, în apropiere de granița cu Bulgaria, locul care în trecut era denumit „tărâmul muflonilor”. Are circa 300 de hectare lu adăposteșe acum 65 de exemplare.
Conform îngrijitorilor de la acest sanctuar, exemplarele din țara noastră au fost aduse din Italia, special pentru a popula o rezervație destinată exclusiv vânătorii. Oaia sălbatică s-a aclimatizat destul de bine în România. În prezent, muflonii sunt îngrijiți de cei angajați la Ocolul Silvic Băneasa.
Muflonii sunt vânați în continuare. Coarnele lor sunt în continuare extrem de prețioase pentru vânătorii din întreaga lume, iar cei pasionați de acest sport pot face rost de un trofeu în perioada 15 septembrie – 15 decembrie, în fiecare an.
Există, însă, 15 exemplare care nu vor fi vânate niciodată, pentru că acestea se află în captivitate, în București, la Grădina zoologică de la Băneasa.
În sezonul de vânătoare, cei care vor să vâneze un muflon trebuie să plătească suma de 2.000 de euro. Cei care vor să plece cu coarnele acasă trebuie să mai plătească încă 3.000 de euro, scrie playtech.ro.