Vine iarna peste Europa. Se anunţă anomalii meteorologice, iar apocalipsa climatică ameninţă omenirea

După zilele mai reci din această săptămână, vremea se încălzește din nou. Săptămâna viitoare începe cu temperaturi până la 20 de grade în unele zone. Totuși, frigul s-ar putea întoarce în a doua parte a săptămânii.
Filip Stan
14 nov. 2024, 16:59
Vine iarna peste Europa. Se anunţă anomalii meteorologice, iar apocalipsa climatică ameninţă omenirea

Vine iarna! Un front rece va aduce, vineri, câteva ninsori în regiunile nordice și ploi slabe în nord-est, însoțite de intensificări ale vântului cu rafale de până la 50 – 60 km/h în nordul Moldovei.

Vremea se va îmbunătăți substanțial din weekend, iarna se mai amână. Norii se vor destrăma treptat, iar Soarele își va face apariția tot mai des. Totuși, noaptea și dimineața temperaturile vor fi negative în mare parte din țară, iar în unele zone va fi ceață.

Cele mai recente date analizate de meteorologii de la Severe Weather Europe încep să arate o schimbare a modelului meteo, aducând temperaturi mai scăzute și, de asemenea, ninsori în a doua jumătate a lunii noiembrie. Potrivit acestora, peste Europa, zona de joasă presiune va aduce un aer rece, nordic, în părțile centrale și vestice.

Acesta este primul model asemănător unui început de sezon de iarnă, care afectează centrul și estul Statelor Unite, Canada și părți din vestul și centrul Europei.

Şefa ANM anunţă o schimbare radicală a vremii. Elena Mateescu: „Lapoviţă și ninsoare la Bucureşti, fără depunere de strat consistent”

Schimbarea meteo așteptată în următoarele două săptămâni va aduce anomalii, potrivit modelului meteorologic. Peste Europa, cea mai mare parte a continentului este mai caldă decât în ​​mod normal, cu excepția extremității nord-vestice și a părților centrale.

Dar o schimbare a vremii urmează de săptămâna viitoare în emisfera nordică. Săptămâna viitoare, modelele meteo vor fi foarte diferite pe măsură aerul mai rece va fi eliberat din regiunile polare.

Privind peste Europa, putem observa că zona de joasă presiune va aduce un debit rece, nordic, în părțile centrale și vestice, crescând și potențialul de zăpadă în zonă. În România, potrivit acestor modele, vreme va fi ușor diferită de zona de vest și centrală a Europei. După ce în această săptămână peste țara noastră a fost un front de aer rece, vremea se va încălzi săptămâna viitoare.

Prognoza pentru ninsori arată același lucru: un potențial de ninsori crescând în Marea Britanie, Irlanda și părțile centrale și vestice ale continentului.

Privind Europa, putem vedea o anomalie continuă a aerului rece care ajunge dinspre nord-vest în jos în părțile centrale. Acest lucru se datorează rotației în sens invers acelor de ceasornic a unui sistem de joasă presiune, coborând aerul rece pe partea sa de vest și aerul mai cald în sus pe partea sa de est.

Peste Europa, meteorologii observă un model cu două zone de înaltă presiune și o zonă potențială de joasă presiune între ele, acoperind părțile de nord-vest și centrale ale continentului.

„Nu vedem o anomalie adecvată a aerului rece, dar absența anomaliilor calde arată o potențială rută pentru aer mai rece adus de zona de joasă presiune. Se extinde de la nord-vest în jos în părțile centrale. Dacă am fi la sfârșitul lunii decembrie sau ianuarie, un astfel de model ar aduce o perioadă de iarnă de lungă durată. Întrucât ne aflăm încă la mijlocul lunii noiembrie, frigul și zăpada vor fi de o intensitate mai mică, dar vor atinge totuși o zonă mai mare și vor aduce o vreme foarte diferită de cea din prima jumătate a acestei luni.”

Cum va arăta lumea în 2100, iarna va fi aproape ca vara. Apocalipsa climatică nu poate fi oprită, riscul de fenomene meteo extreme e catastrofal

Planeta a înregistrat un „progres minim” în acest an cu privire la reducerea încălzirii globale, arată un raport al Climate Action Tracker, care indică faptul că estimarea medie de încălzire globală poate depăși 3 grade Celsius până în 2100, mult peste limita stabilită prin Acordul de la Paris, scrie The Guardian. Liderii mondiali și-au luat angajamentul că vor limita încălzirea globală sub 2°C, chiar 1.5°C, dar politicile actuale duc la predicții mai sumbre, o creștere a temperaturii de 2,7 grade Celsius, arată raportul.

Nivelul așteptat de încălzire globală până la sfârșitul secolului nu s-a schimbat din 2021, iar cu „progresele înregistrate în acest an sunt minime”.

„Nu am reușit în mod clar să schimbăm în jos curba climatică”, a declarat coordonatorul studiului, Sofia Gonzales-Zuñiga, de la Climate Analytics.

Schimbările medii ale temperaturilor globale sunt mici și pot duce la suferințe umane semnificative. Luna trecută, un studiu a constatat că jumătate din cele 68.000 de decese cauzate de căldură în Europa în 2022 au fost cauzate de încălzirea globală cu 1,3 C. La temperaturi mai ridicate, așa cum sunt prognozate pentru sfârșitul secolului, riscul de fenomene extreme ireversibile și catastrofale va crește.

Ninsorile lovesc puternic în zona de munte, iar drumarii intervin pe mai multe drumuri din țară. Prognoza meteo pentru 12 noiembrie – 9 decembrie

Concluziile au fost făcute publice la summitul Cop29 din Azerbaidjan. Progresele în a stopa încălzirea climatică sunt minime în ciuda faptului că țările fac eforturi pentru lansarea tehnologiilor verzi care pot înlocui cărbunele, petrolul și gazul.

Raportul a constatat că subvențiile pentru combustibilii fosili au atins, de asemenea, maxime istorice, iar finanțarea pentru astfel de proiecte s-a dublat de patru ori între 2021 și 2022.

Profesorul Niklas Höhne, specialist în climă la Institutul NewClimate din Germania, a spus că „nu este un paradox” că emisiile cresc: „În ultimii ani, combustibilii fosili au câștigat cursa împotriva surselor regenerabile, ceea ce a dus la creșterea emisiilor”. Totuși, a adăugat el, „resursele regenerabile ne surprind în fiecare an” cu o creștere mai rapidă decât se aștepta. El a spus că în curând vor elimina combustibilii fosili. „Permite o scădere mult mai rapidă a emisiilor decât credeam acum trei ani.”

Oamenii de știință climatologic spun că fiecare fracțiune de grad contează pentru sănătatea oamenilor și a planetei. Cercetătorii au avertizat că estimarea lor de încălzire medie de 2,7 C până în 2100 are o marjă de eroare suficient de mare încât ar putea fi interpretat ca ducând la temperaturi mult mai ridicate decât se așteptau oamenii de știință.

„Există un risc de 33% ca proiecția noastră să fie de 3°C sau mai mare și un risc de 10% să fie de 3,6°C sau mai mare, iar situația din urmă ar fi absolut catastrofală”, a spus Gonzales-Zuniga.

Câțiva lideri mondiali la Cop29 și-au exprimat frustrarea față de ritmul lent de progres după cele 28 de summit-uri ale ONU privind schimbările climatice.

 

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Vijelii puternice în România. Vântul a mișcat mașinile care erau parcate. Imagini incredibile / FOTO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul rar, surprins alături de trei pui în pădurile României. Se deplasează fără zgomot și atacă prada pe neașteptate. Oamenii îl consideră drăgălaș, dar e cel mai mare prădător din Europa, după urs și lup
Capital.ro
Regulă pentru proprietarii care au pe gard Parcarea interzisă sau Loc rezervat. Se pot da până la 2 ani de închisoare
Playtech.ro
Pensiile vor scădea drastic în următorii ani. Ce trebuie să facă viitorii pensionari, conform experţilor
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Convorbiri interceptate. Soldați ruși blocați pe front mănâncă medicamente și câini. „Au mâncat chiar și Theraflu!”
wowbiz.ro
Fratele Minervei, interviu cu ochii în lacrimi! Valentin Dima, amintiri cu Gabriela: „Mi-aaș dori ca toată lumea să aibă o soră cum am avut eu” | EXCLUSIV
Spynews
Robert Lele anunță despărțirea de Andra Volos? Mesajul ciudat pe care l-a postat și l-a sters imediat: ”Ne-am separat” | FOTO
Spynews
Armin Nicoară, prima imagine cu fiul său, Amir Efrem. Micuțul a venit pe lume cu puțin timp în urmă / FOTO
Evz.ro
Weekend cu mari probleme meteo. Zăpadă de 20 de centimetri
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
kanald.ro
Cine e Georgiana Lobonț. Biografie, CV și familie. Cum a ajuns pe culmile succesului și câți copii are artista
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Trebuie achitată în 2025. Amendă de până la 4.500 de lei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Horoscop de weekend 11–13 aprilie 2025. Este o perioadă încununată de succes
MediaFlux
Lovitură pentru pensionari la nivel european. Țara care nu-și mai permite să mențină neschimbat sistemul de pensii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii