Un nou proiect de lege depus la Senat stabilește un salariu minim brut de 4.000 de lei pentru ciobani și lucrătorii din sectorul creșterii animalelor, unde fermierii sunt nevoiţi să apeleze masiv la forţă de muncă ieftină din Asia. Acesta ar putea fi aplicat începând chiar de la începutul anului 2025.
Economia agricolă din România se confruntă în prezent cu o criză de personal, motiv pentru care noul proiect de lege prevede condiții de muncă mult mai avantajoase, astfel încât oamenii să fie mai atrași de domeniul creșterii animalelor. Așadar, se vorbește de o majorare a salariului minim, dar și de scutiri de taxe pentru ciobani.
De asemenea, angajatorii vor fi dur amendați dacă nu vor respecta grila salarială. În expunerea de motive se vorbește despre prețurile mari ale produselor românești. De exemplu, telemeaua de oaie s-a scumpit cu 25% față de anul 2021, iar carnea are și ea prețuri mai ridicate.
Fermierii amenință cu noi creșteri dacă nu se vor lua măsuri rapide. În țări precum Spania, Franța sau Germania, ciobanii primesc între 1.200 și 1.800 de euro salariu, dar și cazare și alte beneficii, scrie g4food.ro.
Conform statisticilor, pentru îngrijirea celor cca. 10 milioane de oi din România ar fi nevoie de cel puţin 50.000 de ciobani, iar crescatorii de oi sunt afectati de lipsa ciobanilor. Ca urmare, Senatul României consideră „necesară adoptarea de măsuri legislative în vederea asigurării unei remuneraţii adecvate în acest domeniu, în corelare cu evoluţia salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată începând cu anul 2024, pentru atragerea de lucrători pentru îngrijirea stânelor de oi„, aşa cum se arată într-o iniţiativă legislativă.
„În România un cioban român refuză chiar şi un salariu de 4.000 de lei, pe lângă care, în funcţie de ofertă, primeşte mâncare în fiecare zi de muncă. Deci, în prezent fermierilor care se străduie să îşi menţină afacerea, cea mai mare problemă cu care se confruntă – în afară de aspecte legate de concesionarea terenurilor, costurile pentru întreţinerea şi hrănirea animalelor, în special în perioadele reci, când acestea trece pe stabulaţie – este lipsa acută de personal, dar şi instabilitatea personalului angajat, fenomen care are mai multe cauze obiective sau subiective…” se arată în expunerea de motive a iniţiativei legislative depuse în Senatul României. Se pare că „ciobanii locali” au plecat în alte ţări europene, precum: Spania, Franţa şi Germania, datorită salariilor şi condiţiilor mult mai bune, oferite de angajatori şi unde salariile sunt de 1200-1800 de euro.
În afară de obligaţia angajatorilor de a mari salariul minim al îngrijitorilor de animale de la 3.300 la 4.000 de lei, se instituie şi o serie de scutiri de la plată a impozitului pe venit.
„Raportat la necesarul de 50.000 de îngrijitori de animale (ciobani) impactul bugetar ar putea însuma suma de 35.000.000 de lei prin diferenţa de plată de 700 de lei brut pentru fiecare lucrător”, se arată în iniţiativa legislativă.
„Marii fermieri spun că nu găsesc forţă de muncă, nici dacă cheltuie 6.000 de lei pentru un cioban, sumă în care este inclus salariul, hrana şi cazarea. În disperare de cauza, sunt fermieri din Moldova, care sunt dispuşi să aducă ciobani din Asia.
Criza de ciobani are efecte şi în pieţe în direcţa creşterii preţului la produsele lactate. Telemeaua de oaie s-a scumpit cu 25% faţă de anul 2021 şi a ajuns la peste 35 de lei/kg. Producătorii spun că au fost nevoiţi să crească preţul brânzei din cauza cheltuielilor tot mai ridicate cu forţa de muncă şi cu hrana animalelor.
Fermierii înregistrează pierderi pentru fiecare animal vândut la abator între 150 şi 200 de lei. Din cauza acestor creşteri la toate – şi la mâncare, a curentului, a preţului gazului şi scăderea preţului la magazine.”