Cine stă la bloc și își renovează garsoniera sau apartamentul trebuie să fie extrem de atent ce face cu molozul rezultat în urma lucrărilor. Abandonarea acestui tip de deșeuri în scara blocului sau pe domeniul public se sancționează cu amenzi. Mulți însă preferă să plătească amenda decât transportul deșeurilor la o rampă, care, pentru cantități importante, are costuri sensibil mai mari, notează evz.ro.
Un exemplu sugestiv pentru acest subiect vine din Ploiești, unde un bărbat a reclamat că accesul la ghena de gunoi de lângă bloc este blocat din cauza unor materiale din construcții. În reședința județului Prahova, există încă din 2019 un regulament al serviciului de salubritate, în care sunt prevăzute faptele ce constituie contravenții și amenzile aferente. În ciud acestui regulament, mulți dintre cei care fac reparații în apartamente aruncă materialele în fața blocului fără să se gândească la vecini și la consecințe.
Regulamentul menționat este prevăzut în Hotărârea Consiliului Local nr. 34/2019. Astfel, la anexa ”Contravenții și sancțiuni”, se precizează că ”abandonarea sau depozitarea deșeurilor din construcții, deșeuri rezultate din tăierea vegetației pe domeniul public, precum și în repientele de colectare deșeuri municipale și pe platformele gospodărești” constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei pentru persoanele fizice și de 2.000 – 2.500 de lei pentru persoanele juridice. Așadar, regulamentul vizează inclusiv firmele care au ca sediu ori punct de lucru un apartament de bloc.
Riscă amenzi nu doar cei care abandonează deșeuri pe domeniul public, ci și locatarii care fac asta în spațiile comune ale blocului. Astfel, cei care aruncă materiale de construcții în spațiile comune ale blocului riscă amenzi între 500 și 1.000 lei. Dacă este achitată în termen de 15 zile, amenda este de 500 de lei.
Firmele specializate în ridicare deșeurilor au tarife destul de mari: între 1.000 și 2.000 de lei/tonă. Nu toate firmele se deplasează însă la solicitări pentru cantități mult mai mici de moloz, cum ar fi 100 de kilograme de pildă.