Câtă carne se pune la 100 de sarmale. De obicei, gospodinele pun cantitățile din ochi, fără a cântări ingredientele și fără a ține cont de o rețetă anume. Bucătăresele din Moldova au, însă, un truc pe care e musai să-l cunoască toată lumea.
Atunci când vine vorba de sarmale, bucătăresele din Moldova apelează la câteva trucuri și secrete. Față de alte zone, cum ar fi Ardeal sau Oltenia, gospodinele din Moldova obișnuiesc să facă sarmale mai mici. Aici, bucătăresele înfășoară sărmăluțe de 8-10 centimetri maxim. Astfel că, dacă pentru o sarma de dimensiuni medii se folosește aproximativ 30 de grame de carne, pentru sarmalele moldovenești se folosește mai puțină umplutură, maxim 15-20 de grame, potrivit Fanatik.
Bucătăresele care obișnuiesc să pregătească între 70 și 100 de sarmale folosesc aproximativ 1 kg-1,5 kg de carne. Țineți cont că în compoziția sarmalelor se mai adaugă și alte ingrediente și condimente pentru un gust mai bun.
Sorin Bontea a făcut publică rețeta sa de sarmale. Celebrul bucătar are și un mic secret pentru ca acest preparat să fie delicios. Folosește cimbru, un ingredient care costă doar 2 lei și are numeroase beneficii pentru organism.
Iată care sunt ingredientele de care aveți nevoie pentru a pregăti faimoasa rețetă a lui chef Bontea: trei kilograme de varză acră, 600 de grame de carne tocată, amestec porc+vită, o jumătate de ceașcă de orez, 200 de grame de ceapă, ulei pentru prăjit și costiță afumată.
De asemenea, mai aveți nevoie și de trei linguri de bulion, câteva frunze de dafin, cimbru, mărar, sare și piper.
Mod de preparare
Alegem foile de varză pentru sarmale, iar dacă varza este prea sărată, o puteți lăsa la desărat în apă caldă, timp de o oră. Între timp, până când se desărează varza, se curăță ceapa, se taie mărunt și se călește într-un strop de ulei. Adăugăm orezul și lăsăm la foc mic timp de două minute, după care adăugăm carnea tocată, piperul măcinat, cimbrul și mărarul tocat mărunt.
Pentru a frăgezi carnea, se pune și o ceșcuță de apă rece. Sare puneți în funcție de gust. Împăturim sarmalele și începem să le așezăm în oală astfel: un rând de sarmale, unul de costiță afumată.