Barometrul de consum cultural 2023 – Manelele, pe locul cinci în preferințele românilor. Unul dintre obiectivele de anul acesta a fost identificarea practicilor culturale ale respondenților în funcție de principalele genuri de muzică preferate. Mai pe scurt, ce tip de activități culturale (teatru, cinema, târg de carte sau filme pe platformele de streaming) au românii în funcție de genul muzical preferat.
A fost realizată o analiză detaliată pentru patru genuri muzicale, pentru care au fost create patru profiluri de consumatori:
Pe baza rezultatelor au fost analizate inclusiv ce alte tipuri de practici preferă consumatorii în spațiul public, cum ar fi participarea la spectacole de teatru, mersul la cinematograf, participarea la alte tipuri de activități nonculturale.
Cele mai ascultate genuri muzicale de români sunt: muzică populară, muzică pop autohtonă sau străină, rock și manele, pe locul 5.
Manelele sunt ascultate în special de persoanele care fac parte din segmentele de vârstă 18 – 35 și 36-50 de ani, cei mai mulți făcând parte din ultima categorie. Majoritatea celor care preferă manelele sunt bărbații. Cele mai multe persoane care ascultă manele au cel mult opt clase, adică un nivel scăzut de educație.
„Cele mai multe persoane care preferă acest gen muzical sunt din mediul rural. Intervalul de venit în care se încadrează majoritatea celor care preferă acest gen muzical este de sub 2500 lei.
O concluzie a studiului este corelarea dintre persoanele care ascultă manele și practica de consum cultural: filme, spectacole, târguri de carte sau lectură”, potrivit Barometrului.
„Persoanele care ascultă mai frecvent muzici culte sunt mai predispuse spre diversificarea practicilor de consum cultural decât persoanele care ascultă muzică folclorică sau manele”, arată studiul.
Cei mai mulți dintre acești respondenți nu participă aproape niciodată la festivaluri de muzici culte, de teatru sau de film, merg rar la cinematograd, nu participă des la festivaluri de muzică și aproape niciodată la festivaluri gastronomice.
Dintre toate tipurile de consumatori, cei care ascultă manele merg cel mai puțin la bibliotecă, vizitează muzee sau galerii, preferă ocazional să viziteze un moment istoric sau un sit arheologic. Preferă plimbările prin parcuri și spații verzi, nu practică sport regulat și participă frecvent la întâlniri cu prietenii și rudele.
„Cu privire la practicile de consum cultural din spațiul nonpublic, consumatorii de manele citesc rar cărți sau reviste online sau pe suport de hârtie, ascultă foarte des muzică acasă și vizionează programe la televizor într-un procent foarte mare. Dintre tipurile de programe media, aceștia preferă cel mai frecvent să vizioneze emisiuni de divertisment și filme.
Citesc rar și foarte rar ascultă cărți în format audio-book. Cei mai mulți au citit maximum cinci cărți în ultimele 12 luni și în general au făcut acest lucru din motive de relaxare sau de plăcere. Alte genuri muzicale pe care le preferă, pe lângă manele, sunt muzica populară și etno și, ocazional, muzica pop autohtonă.
Dintre genurile de filme pe care această categorie de respondenți le preferă, menționăm filmele romantice, comediile, filmele de acțiune și, mai mult decât în cazul ascultătorilor altor genuri de muzică, filmele de animație și desene animate, pe care le preferă într-un procent foarte mare. Asemeni celorlalte categorii analizate, și ascultătorii acestui gen de muzică utilizează frecvent internetul, dar îl folosesc foarte rar pentru vizitarea website-urilor unor muzee, biblioteci, teatre etc.
Folosesc, în schimb, internetul foarte des pentru vizionarea de filme sau programe TV difuzate prin streaming online. În cea mai mare pondere acești respondenți nu folosesc internetul aproape niciodată pentru cumpărarea de cărți, bilete la teatru sau evenimente culturale”.