Un grup de studenți din Cluj-Napoca duce la alt nivel modul în care absolvenții de liceu se pot pregăti pentru BAC. Prin intermediul Inteligenței Artificiale, aceștia creează mici videoclipuri care conțin rezumate ale unor teme din programa de Bacalaureat și le publică pe TikTok, unde au un succes uriaș în rândul tinerilor. Următoarea etapă a constat în crearea unei edituri, denumită Bacademia, prin intermediul căreia sunt editate culegeri într-un limbaj accesibil, cu multe imagini și rezumate, care vin în sprijinul elevilor care se pregătesc pentru examen.
Inițiatoarea proiectului este Bianca Ionescu, din Galda de Jos, studentă în anul trei la specializarea Media Digitală, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării de la Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca.
„Povestea în sine pot spune că a început în 2022, adică atunci mi-a venit și ideea. În acel an am susținut eu examenul de bacalaureat și am obținut 10 la Istorie, respectiv 9.80 la Limba și Literatura Română. După susținerea examenului, mi-am digitalizat propriile materiale, le-am structurat, colorat și am creat un cont de Instagram pe care le distribuiam și le oferim gratuit elevilor. La acel moment, în 2023, aveam 3.000 de urmăritori. După examen, mulți mi-au transmis rezultatele pe care le-au obținut la Bacalaureat. Majoritatea au obținut peste 9.50, iar mulți chiar 10, cu ajutorul materialelor postate de mine”, susține Bianca Ionescu despre începutul proiectului inedit.
Studenta spune că atunci a realizat impactul pozitiv al unor astfel de materiale structurate în mod simplu și viu colorate, elevii fiind plictisiți de cărțile scrise cu negru și foarte groase. Apoi i-a venit ideea să realizeze materiale video scurte care să aibă la bază materia pentru Bacalaureat, cu ajutorul Inteligenței Artificiale, și să le publice pe TikTok.
Datorită succesului clipurilor publicate în mediul online, tânăra s-a gândit la extinderea proiectului, prin editarea unor culegeri originale pentru fiecare materie din care se dă examenul de la finalul liceului.
Citește și Schimbări la examenul de Bacalaureat. Ligia Deca: „Se poate face recuperare sâmbăta”
Echipa este alcătuită din Bianca Ionescu, fondatoarea și autoarea culegerilor de Română și Istorie; Emanuela Toda, din Bistra, autoarea culegerilor de Matematică și Informatică, Miruna Elena Grădiștean, autoarea culegerii de Logică; Irina Selagea, autoarea culegerii de Geografie; Diana Iulia Drăgan, autoarea culegerii de Chimie Organică și Iana Iuliana Nastasiu, autoarea culegerii de Fizică.
De asemenea, există culegeri pentru Logică, Sociologie, Psihologie, Anatomie, Biologie vegetală și animală. Nu au fost tipărite cărți pentru Filozofie și Economie, deoarece nu au fost primite solicitări din partea elevilor. Aceste culegeri sunt editate în format A4 și au un număr de pagini mai mic decât cele clasice.
„Cumva noi cu chestia asta ne diferențiem pentru că toate culegerile noastre sunt sintetizate și sunt colorate, au foarte multe imagini. Automat chiar și costurile de print sunt ceva mai mari. Primim comenzi și din partea elevilor de clasa a X-a sau a XI-a, care doresc să se pregătească din timp pentru Bacalaureat. Primim comenzi și din partea profesorilor, care le folosesc atât la meditațiile private, cât și la cursuri”, a mai spus Biana Ionescu.
„Primim comentarii pozitive de la părinți și profesori. În ziua de azi majoritatea elevilor nu mai stă să citească cărțile, caută rezumate. Este clar că un Tik Tok de 2 minute nu poate să înlocuiască conținutul unei cărți, dar unii îmi spuneau că după ce au văzut clipul cu personajele i-a motivat să citească culegerea”, a completat studenta, potrivit ZiarulUnirea.
Grupul are în plan realizarea unor culegeri asemănătoare pentru elevii de clasa a VIII-a, care susțin Evaluarea Națională, dar în acest caz se va apela exclusiv la profesori.