Social-democraților doresc introducerea unei noi strategii în abordarea acestui flagel și anume tratarea consumatorilor ca victime, și nu ca infractori, și să implementeze măsuri de prevenție și tratament în rândul tinerilor. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că politicile publice antidrog vor fi coordonate direct de Cancelaria Prim-ministrului. „Avem nevoie de o abordare unitară și clară pentru combaterea acestui fenomen complex”, a explicat premierul. Această decizie urmărește creșterea eficienței prin centralizarea responsabilităților și evitarea suprapunerilor instituționale.
O măsură-cheie a social democraților este transferul Agenției Naționale Antidrog de la Ministerul Afacerilor Interne la Ministerul Sănătății. Premierul a accentuat necesitatea implicării specialiștilor în sănătate în gestionarea cazurilor de adicție.
„Tinerii care cad pradă traficanţilor de droguri nu mai pot fi trataţi ca infractori, ci ca victime. Este nevoie de o abordare modernă a acestui fenomen, pentru că simpla represiune nu ajută. Copiii noştri pot greşi, dar locul lor nu este la închisoare! Ei trebuie trataţi şi apoi reintegraţi. Pentru că au viaţa înainte! Iar noi toţi – părinţi, profesori, autorităţi centrale şi locale, asociaţii cu experienţă în domeniu – trebuie să-i ajutăm!”, a subliniat Marcel Ciolacu.
Guvernul propune măsuri educative pentru prevenirea consumului de droguri, cu programe implementate în școli. „Copiii noștri trebuie să conștientizeze pericolele drogurilor și să fie protejați de influențele nocive”, a declarat premierul.
Aceste programe vor fi completate de campanii de informare adresate părinților și profesorilor, astfel încât prevenția să fie susținută holistic.
Un alt pas semnificativ, prezentat în planul de guvernare social-democrat, îl constituie crearea unei rețele integrate de centre de consiliere și tratament pentru consumatori. „Acești tineri au nevoie de sprijin pentru a depăși dependența și a-și reconstrui viețile”, a afirmat Ciolacu.
Centrele vor oferi servicii de consiliere psihologică, tratament și reintegrare socială, fiind dezvoltate în parteneriat cu autoritățile locale și ONG-urile. Prin această rețea, statul urmărește să reducă stigmatizarea și să faciliteze accesul la servicii de sănătate pentru victimele consumului de droguri.
„Vizăm dezvoltarea serviciilor de tratament şi reducere a riscurilor pentru minori, prin înfiinţarea de centre de combatere a adicţiei, campanii de prevenţie (informare şi educare) adresate atât copiilor, cât şi părinţilor, crearea centrelor de consiliere psihologică a minorilor, victime ale consumului de droguri, dar şi a familiilor acestora, precum şi crearea de programe pentru reintegrarea socială a victimelor consumului de droguri. Esenţial este să lucrăm împreună!”, a mai punctat Marcel Ciolacu.
De curând, Senatul României a adoptat proiectul de lege inițiat de Guvernul Ciolacu, prin care se introduc noi substanțe în lista drogurilor și care dă Poliției și DIICOT noi instrumente în lupta împotriva traficului de substanțe interzise. De asemenea, Executivul a modificat legea sănătății mintale astfel încât spitalele să poată înființa secții pentru tratarea celor cu adicții, dar și centre de consiliere pentru persoanele care sunt dependente.
PSD și Marcel Ciolacu au demonstrat că sunt cei care cresc veniturile românilor, salariul minim și pensiile. Calea sigură pentru România trebuie să conțină reindustrializarea economiei naționale și finalizarea autostrăzilor, oferind în același timp tuturor românilor, din țară și din diaspora, acces egal la sănătate și educație și un program național de protejare a tinerilor de droguri. CMF 31240010