Potrivit prognozei economice pe care Comisia Europeană a dat-o publicității vineri, experții CE anticipează însă și o creștere a PIB în următorii ani, ceea ce reprezintă un pronostic încurajator. Astfel, creșterea PIB este estimată la 2,5 la sută pentru anul viitor și 2,9 la sută în 2026. Argumentele acestui pronostic sunt redresarea treptată a cererii externe, condițiile financiare mai favorabile şi investiţiile private în creştere, notează news.ro.
În privința creșterii economice pe 2024, revizuirea în minus a estimării, de la 3,3 la 14, la sută, are drept cauze cererea externă scăzută şi de costurile ridicate ale energiei.
Deficitul bugetar – estimat de Comisia Europeană la 8 la sută anul acesta, față de 6,5 în 2023 – este provocat, potrivit experților CE, de cheltuielile guvernamentale accelerate şi de creşterile mari ale salariilor din sectorul public, pensiilor şi cheltuielilor sociale. Pentru 2025 și 2026, deficitul bugetar este estimat de Comisia Europeană la 7,9 la sută.
Prognoza economică făcută de Comisia Europene nu ia în calcul niciun impact al potenţialelor măsuri de reducere a deficitului bugetar ale guvernului asupra veniturilor sau cheltuielilor incluse în planul fiscal şi structural pe termen mediu, pe care România l-a prezentat Comisiei în 25 octombrie, mai precizează sursa citată.
Respectivele măsuri au însă potenţialul de a micșora semnificativ deficitul public în raport cu această prognoză, dacă sunt concepute şi implementate corespunzător în bugetul pe anul următor.
În privința inflației, Comisia Europeană estimează că va fi 5,5 la sută anul acesta, ca urmare a presiunilor asupra preţurilor şi a cererii interne robuste. Pentru următorii doi ani însă, experții CE văd o scădere a acestui indicator la nivelul României: 3,9 la sută în 2025 și 3,6 la sută în 2026.
Pe de altă parte, experții CE arată că în România, în ciuda încetinirii economice, cererea de muncă rămâne puternică. Cât despre rata şomajului, aceasta este estimată la 5,5 la sută în 2024 şi 2025 şi de 5,4 la sută în 2026.
La capitolul datoriei publice, Comisia Europeană anticipează că aceasta va crește de la 48,9 la sută din PIB în 2023 la aproape 60 la sută până în 2026.