Post Crăciun 2024. Postul Nașterii Domnului, cunoscut și sub numele de Postul Crăciunului, este unul dintre cele patru posturi mari de peste an, alături de Postul Paștelui, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel și Postul Adormirii Maicii Domnului. În anul 2024, Postul Crăciunului începe joi, 15 noiembrie, și se încheie în ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie.
Această perioadă de 40 de zile este dedicată purificării spirituale și trupești, pregătindu-i pe credincioși pentru sărbătorirea Nașterii Domnului Iisus Hristos. Postul Crăciunului este un moment de introspecție, rugăciune și fapte bune, prin care creștinii ortodocși își exprimă credința și devotamentul față de Dumnezeu.
Data de 15 noiembrie 2024 marchează începutul Postul Crăciunului, dar cum se ține, de fapt, un post sănătos. Acestea sunt recomandările pe care le are Mihaela Bilic, un medic nutriționist apreciat de multă lume.
Mihaela Bilic le răspunde celor care se întreabă care sunt produsele alimentare pe care le pot consuma în perioada marilor posturi de peste ani. Medicul a dezvăluit care sunt pașii de urmat pentru a avea parte de echilibru și armonie.
Doctorul, supranumit nutriționistul vedetelor, este de părere că fiecare organism are nevoie de o pauză de la produsele de origine animală. Mai mult decât atât, recomandă renunțarea la aceste alimente pentru o perioadă de câteva săptămâni.
Cu toate acestea vedeta recunoaște că nu este deloc ușoară aprovizionarea, organizarea și gătitul acasă. În plus, expertul spune că mâncarea trebuie să fie simplă și cu limită când vine vorba de cantitatea din farfurie.
„Limitați aportul alimentar la maxim 3 mese/zi și nu vă temeți de senzația de foame; e greu să te simți sătul fără proteine animale, deci în post există tendința să mâncăm mai mult.
Atenție la combinația făinoase-grăsime vegetală (ulei), este cea mai bună «rețetă» de îngrășare și din păcate, multe alimente de post au aceste ingrediente la bază”, a transmis Mihaela Bilic, notează food-retail.agrointel.ro.
„Evitați consumul în exces de produse de patiserie, margarină, cartofi prăjiți, șnițel si cascaval de post, oleaginoase de tip semințe, alune, migdale, fistic, deși nu pare, au multe calorii.
Preferați mâncărurile gătite la cuptor, ciorbele și tocănițele pe bază de sos de roșii, multe legume, condimente și ierburi aromate. Consumați leguminoase (fasole boabe, mazăre, linte,năut) de minim 2-3 ori/săptămână și bazați-vă pe cartof în loc de pâine, paste sau orez.
«Abuzați» de toate verdețurile și cruditățile existente pe piață, proaspete sau gătite, cu ados minim de ulei; postul poate fi și o cură Detox, dacă punem accentul pe hidratare și mâncăm multe legume”, a mai adăugat Mihaela Bilic, mai arată sursa citată.
În aceeași notă, nutriționistul vedetelor spune că un post corect conține fructe care sunt consumate cu moderație. Acestea sunt, de fapt, deserturi naturale și sănătoase, în timp ce ciocolata neagră este un dulce de post foarte bun.
Cu toate că uneori poate părea complicat să ținem post, acesta are o mulțime de beneficii asupra organismului. Potrivit specialiștilor, postul crește cantitatea anumitor nutrienți alimentari, detoxifiază mai eficient țesuturile și regenerarea organismului, scade riscul de boli cardiovasculate, neurodegenerative și autoimune, reglează tranzitul intestinal încetinit și micșorează riscul cancerului de colon. Așadar, perioada de post nu este benefică doar pentru a face smerenie, ci ajută la buna funcționare a organismului.
Mihaela Bilic susține, de asemenea, că rolul postului alimentar este să ofere o pauză organismului de la procesele complexe de metabolizare și digestie pe care le necesită proteinele animale.
„Da, cu siguranță este recomandat să ne lipsim câteva săptămâni de astfel de produse, nu de alta, dar ne vom bucura mai mult de ele după această pauză”, a spus aceasta.
Nutriționistul spune că atunci când ținem post, trebuie să aveți în vedere următoarele reguli: