Post Crăciun 2024. Mihaela Bilic atrage atenţia asupra pericolelor alimentare. Câte mese recomandă pe zi

Postul Crăciunului este o perioadă de pregătire spirituală pentru sărbătoarea Nașterii Domnului, un moment de reflecție și apropiere de divinitate. Acest post, care durează 40 de zile, este marcat de anumite reguli alimentare, printre care și dezlegarea la pește în anumite zile.
Filip Stan
15 nov. 2024, 17:29
Post Crăciun 2024. Mihaela Bilic atrage atenţia asupra pericolelor alimentare. Câte mese recomandă pe zi

Post Crăciun 2024. Postul Nașterii Domnului, cunoscut și sub numele de Postul Crăciunului, este unul dintre cele patru posturi mari de peste an, alături de Postul Paștelui, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel și Postul Adormirii Maicii Domnului. În anul 2024, Postul Crăciunului începe joi, 15 noiembrie, și se încheie în ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie.

Această perioadă de 40 de zile este dedicată purificării spirituale și trupești, pregătindu-i pe credincioși pentru sărbătorirea Nașterii Domnului Iisus Hristos. Postul Crăciunului este un moment de introspecție, rugăciune și fapte bune, prin care creștinii ortodocși își exprimă credința și devotamentul față de Dumnezeu.

Data de 15 noiembrie 2024 marchează începutul Postul Crăciunului, dar cum se ține, de fapt, un post sănătos. Acestea sunt recomandările pe care le are Mihaela Bilic, un medic nutriționist apreciat de multă lume.

Post Crăciun 2024. Ce spune Mihaela Bilic despre un regim echilibrat

Mihaela Bilic le răspunde celor care se întreabă care sunt produsele alimentare pe care le pot consuma în perioada marilor posturi de peste ani. Medicul a dezvăluit care sunt pașii de urmat pentru a avea parte de echilibru și armonie.

Doctorul, supranumit nutriționistul vedetelor, este de părere că fiecare organism are nevoie de o pauză de la produsele de origine animală. Mai mult decât atât, recomandă renunțarea la aceste alimente pentru o perioadă de câteva săptămâni.

Cu toate acestea vedeta recunoaște că nu este deloc ușoară aprovizionarea, organizarea și gătitul acasă. În plus, expertul spune că mâncarea trebuie să fie simplă și cu limită când vine vorba de cantitatea din farfurie.

„Limitați aportul alimentar la maxim 3 mese/zi și nu vă temeți de senzația de foame; e greu să te simți sătul fără proteine animale, deci în post există tendința să mâncăm mai mult.

Atenție la combinația făinoase-grăsime vegetală (ulei), este cea mai bună «rețetă» de îngrășare și din păcate, multe alimente de post au aceste ingrediente la bază”, a transmis Mihaela Bilic, notează food-retail.agrointel.ro.

Trucuri pentru un post corect de la Mihaela Bilic

„Evitați consumul în exces de produse de patiserie, margarină, cartofi prăjiți, șnițel si cascaval de post, oleaginoase de tip semințe, alune, migdale, fistic, deși nu pare, au multe calorii.

Preferați mâncărurile gătite la cuptor, ciorbele și tocănițele pe bază de sos de roșii, multe legume, condimente și ierburi aromate. Consumați leguminoase (fasole boabe, mazăre, linte,năut) de minim 2-3 ori/săptămână și bazați-vă pe cartof în loc de pâine, paste sau orez.

«Abuzați» de toate verdețurile și cruditățile existente pe piață, proaspete sau gătite, cu ados minim de ulei; postul poate fi și o cură Detox, dacă punem accentul pe hidratare și mâncăm multe legume”, a mai adăugat Mihaela Bilic, mai arată sursa citată.

În aceeași notă, nutriționistul vedetelor spune că un post corect conține fructe care sunt consumate cu moderație. Acestea sunt, de fapt, deserturi naturale și sănătoase, în timp ce ciocolata neagră este un dulce de post foarte bun.

Câte mese mănânci pe zi dacă ții post. Sfaturile nutriționistului Mihaela Bilic: „Este recomandat să ne lipsim câteva săptămâni de astfel de produse”

Cum mâncăm în post. Sfaturile oferite de Mihaela Bilic

Cu toate că uneori poate părea complicat să ținem post, acesta are o mulțime de beneficii asupra organismului. Potrivit specialiștilor, postul crește cantitatea anumitor nutrienți alimentari, detoxifiază mai eficient țesuturile și regenerarea organismului, scade riscul de boli cardiovasculate, neurodegenerative și autoimune, reglează tranzitul intestinal încetinit și micșorează riscul cancerului de colon. Așadar, perioada de post nu este benefică doar pentru a face smerenie, ci ajută la buna funcționare a organismului.

Mihaela Bilic susține, de asemenea, că rolul postului alimentar este să ofere o pauză organismului de la procesele complexe de metabolizare și digestie pe care le necesită proteinele animale.

„Da, cu siguranță este recomandat să ne lipsim câteva săptămâni de astfel de produse, nu de alta, dar ne vom bucura mai mult de ele după această pauză”, a spus aceasta.

Citește și: Sunt sau nu bune fructele la micul dejun. Dezvăluirile făcute de Mihaela Bilic: „Ferească Dumnezeu! De ce să începem așa? Ce să vezi, din pâine cu carne, stomacul meu e fericit”

Nutriționistul spune că atunci când ținem post, trebuie să aveți în vedere următoarele reguli:

  • Limitați aportul alimentar la maxim 3 mese/zi și nu vă temeți de senzația de foame; e greu să te simți sătul fără proteine animale, deci în post există tendința să mâncăm mai mult;
  • Atenție la combinația făinoase-grăsime vegetală (ulei), este cea mai bună „rețetă” de îngrășare și din păcate multe alimente de post au aceste ingrediente la bază;
  • Evitați consumul în exces de produse de patiserie, margarină, cartofi prăjiți, șnițel si cascaval de post, oleaginoase de tip semințe, alune, migdale, fistic. Deși nu pare, au multe calorii;
  • Preferați mâncărurile gătite la cuptor, ciorbele și tocănițele pe bază de sos de roșii, multe legume, condimente și ierburi aromate;
  • Consumați leguminoase (fasole boabe, mazăre, linte, năut) de minim 2-3 ori/săptămână și bazați-vă pe cartof în loc de pâine, paste sau orez;
  • „Abuzați” de toate verdețurile și cruditățile existente pe piață, proaspete sau gătite, cu ados minim de ulei; postul poate fi și o cură detox, dacă punem accentul pe hidratare și mâncăm multe legume;
  • Consumați fructele cu moderație, sunt un desert natural și sănătos, iar ciocolata neagră este și ea un dulce de post.

Citește și: Beneficiile plantei wasabi asupra organismului. Recomandarea nutriționistului Mihaela Bilic: „Are multiple virtuți medicinale”

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Vijelii puternice în România. Vântul a mișcat mașinile care erau parcate. Imagini incredibile / FOTO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul rar, surprins alături de trei pui în pădurile României. Se deplasează fără zgomot și atacă prada pe neașteptate. Oamenii îl consideră drăgălaș, dar e cel mai mare prădător din Europa, după urs și lup
Capital.ro
Regulă pentru proprietarii care au pe gard Parcarea interzisă sau Loc rezervat. Se pot da până la 2 ani de închisoare
Playtech.ro
Pensiile vor scădea drastic în următorii ani. Ce trebuie să facă viitorii pensionari, conform experţilor
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Convorbiri interceptate. Soldați ruși blocați pe front mănâncă medicamente și câini. „Au mâncat chiar și Theraflu!”
wowbiz.ro
Fratele Minervei, interviu cu ochii în lacrimi! Valentin Dima, amintiri cu Gabriela: „Mi-aaș dori ca toată lumea să aibă o soră cum am avut eu” | EXCLUSIV
Spynews
Robert Lele anunță despărțirea de Andra Volos? Mesajul ciudat pe care l-a postat și l-a sters imediat: ”Ne-am separat” | FOTO
Spynews
Armin Nicoară, prima imagine cu fiul său, Amir Efrem. Micuțul a venit pe lume cu puțin timp în urmă / FOTO
Evz.ro
Weekend cu mari probleme meteo. Zăpadă de 20 de centimetri
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
kanald.ro
Cine e Georgiana Lobonț. Biografie, CV și familie. Cum a ajuns pe culmile succesului și câți copii are artista
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Trebuie achitată în 2025. Amendă de până la 4.500 de lei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Horoscop de weekend 11–13 aprilie 2025. Este o perioadă încununată de succes
MediaFlux
Lovitură pentru pensionari la nivel european. Țara care nu-și mai permite să mențină neschimbat sistemul de pensii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii