„Din cercetările efectuate a reieșit că, începând cu anul 2013, șase persoane (cinci bărbați și o femeie), aflate în legătură de rudenie, ar fi constituit un grup infracțional organizat, în scopul obținerii de beneficii materiale din exploatarea prin muncă, pe teritoriul Ungariei, a mai multor victime, majore și minore”, transmite Poliția Română.
Autoritățile au stabilit că inculpații au vizat persoane vulnerabile, în special din centrele de plasament.
„Victimele predilecte ale făptuitorilor au fost cele provenite din centrele de plasament, care prin promisiuni false, respectiv salariu de 80.000-100.000 forinți lunar, cazare și masă, program de muncă de 8 ore pe zi, 5 sau 6 zile pe săptămână în cadrul unei întreprinderi din Ungaria, au fost ușor de convins și exploatat”, se arată în comunicat.
Odată ajunși în Ungaria, victimele erau conduse de doi soți, care le confiscau actele de identitate sub pretextul formalităților de angajare.
„Ulterior, acestea ar fi fost cazate, fie într-un imobil impropriu, alături de alte 20 – 25 de persoane, într-o baracă de scândură, fără mobilier, sau în beciul unei locuințe, de unde ar fi fost transportate la o fabrică de prelucrare a deșeurilor menajere, situată într-o altă localitate și obligate să muncească”, adaugă Poliția Română.
Victimele erau supuse unor condiții extrem de dure.
„Victimele au fost obligate, inclusiv prin violență, să aibă un program de lucru la limita suportabilității fizice și psihice, respectiv între 12, 18 ore și chiar 24 de ore, 7 zile pe săptămână”, precizează DIICOT.
Acestea erau confruntate cu lipsa hranei, a condițiilor minime de locuit, refuzul asistenței medicale și obligația de a presta munci gospodărești după program.
Concomitent cu perchezițiile din Covasna, în Ungaria au fost desfășurate cinci percheziții sub coordonarea Biroului Național de Investigații. În urma acțiunilor, au fost descoperiți și ridicați 49.150.000 de forinți, 5.990 de euro, aproximativ 350 de grame de bijuterii, două autoturisme, două pistoale și alte probe relevante.
„De asemenea, în cursul perchezițiilor efectuate în Ungaria, au fost identificate peste 20 de persoane, posibil victime ale traficului de persoane”, adaugă Poliția Română.
Poliția maghiară a reținut șase inculpați din Covasna, alături de un alt suspect care acționa doar pe teritoriul Ungariei.
„Având în vedere că recrutarea victimelor și transportul acestora s-au realizat atât în România, cât și în Ungaria, la finele lunii noiembrie 2023, în scopul documentării și probării întregii activități infracționale, a fost încheiat, sub egida Eurojust, Acordul de echipă comună de anchetă între DIICOT și Parchetul General Budapesta”, explică autoritățile.
Ancheta continuă cu sprijinul polițiștilor Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Brașov, al Inspectoratului de Poliție Județean Covasna și al jandarmilor din Inspectoratul de Jandarmi Județean Covasna.