O monedă cu simbolurile Crăciunului urmează să fie pusă în vânzare în Germania începând cu data de 21 noiembrie. Astfel, Ministerul german de Finanțe a pregătit un cadou special pentru numismați, moneda înfățișând o coroniță de Crăciun, un simbol al Adventului, chiar cu patru săptămâni înainte de sărbătoarea specială din an. Coronița de ramuri de molid sau pin cu patru lumânări este una dintre cele mai întâlnite decorațiuni în casele germane în perioada de sărbători, iar acum, bănuțul reflectă istoria acestei tradiții.
Citește și: Moneda cu o mamă și fiul ei care valorează mii de euro. Motivul pentru care este atât de scumpă
Moneda din seria dedicată Crăciunului urmează să fie pusă în vânzare începând cu data de 21 noiembrie, iar aceasta înfățișează o coroniță de Crăciun.
Pe partea frontală se află o imagine stilizată a unui element care a precedat coroniţa de Crăciun – o roată de căruţă, decorată cu 24 de lumânări. Această invenţie, aparţinând teologului din Hamburg Johann Hinrich Wichern, a fost plasată pentru prima dată într-un orfelinat din Hamburg în 1839. Astfel teologul a decis să-i ajute pe copii să-şi petreacă timpul pe măsură ce sărbătoarea se apropia. Cu patru săptămâni înainte de Crăciun, duminica se aprindeau lumânări mari albe pe o coroniţă de molid, iar în restul zilelor – lumânări roşii. Moneda prezintă şi o coroniţă în forma sa modernă – cu patru lumânări, deasupra cărora este plasată Steaua din Betleem, simbol al naşterii lui Isus Hristos.
Reversul monedei prezintă un vultur german şi inscripţia „Republica Federală Germania”, 12 stele europene şi valoarea sa nominală de 25 de euro. Schiţa a fost creată de artistul din Baden-Baden, Victor Huster.
Moneda este făcută din argint pur, iar diametrul său este de 30 de milimetri, în timp ce greutatea este de 22 de grame. Valoarea sa reală este de 45,95 euro, ea urmând să completeze seria existentă cu simboluri recunoscute ale Crăciunului în Germania, potrivit Grey Sheet.
În anul 2021, Ministerul german de Finanțe a emis o monedă care înfățișa Nașterea Domnului, iar în 2022, moneda a fost împodobită cu steaua Herrnhuterstern, o decoraţie tipică de Crăciun realizată pentru prima dată în secolul al XIX-lea în Comunitatea religioasă Herrnhuter.