Conform unui comunicat de presă transmis, marţi, de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu instituţia, va organiza, joi, o acţiune de investigaţii arheologice în localitatea Cufoaia, judeţul Maramureş, pentru deshumarea osemintelor lui Alecsa Bel, care a fost împuşcat, în 25 decembrie 1949, din ordinul Securităţii.
Alecsa Bel s-a născut în 5 decembrie 1897 în satul Cufoaia din Maramureş. Fiul unor oameni simpli, el avea mai multe suprafeţe de teren arabil, fâneţe şi pădure, o batoză pentru treierat şi animale. El a fost căsătorit şi a avut doi copii, singurii urmaşi în viaţă fiind fiii unuia dintre aceştia.
Alecsa Bel deţinea o poziţie de prestigiu în sat, iar între 1940 şi 1946 a fost primar din partea Partidului Naţional Liberal. Autorităţile comuniste l-au catalogat drept chiabur.
Pe fondul ascensiunii Partidului Comunist, Alecsa Bel şi-a manifestat frecvent nemulţumirea în discuţii cu diferite persoane, iar autorităţile l-au acuzat de „răspândirea unor ştiri cu caracter duşmănos”, popularizarea sloganului „Vin americanii”, sabotaj economic, deoarece în 1948 nu a declarat cantităţile reale de cereale treierate la batoza sa. Ştiind că era supravegheat de Securitate şi că arestarea sa era iminentă, în toamna anului 1948 Alecsa Bel a devenit fugar.
Autorităţile l-au dat în urmărire şi i s-a intentat un proces, fiind judecat în absenţă de către Tribunalul Militar din Cluj. La începutul anului 1949, Alecsa Bel a fost condamnat la un an de închisoare corecţionară şi la plata unei amenzi. Cu toate acestea, Alecsa Bel a refuzat să se predea.
În 24 decembrie 1949, el a fost capturat în propria casă, a fost maltratat, iar a doua zi a fost împuşcat, lângă gospodăria sa, din ordinul Securităţii, sub pretextul că ar fi fugit de sub escortă.
„Prin această investigaţie, IICCMER continuă identificarea şi deshumarea victimelor Securităţii. Suntem datori, nu doar din punct de vedere legal, ci şi moral, să scoatem la lumină aceste istorii ascunse mai bine de jumătate de secol şi, indiscutabil, definitorii pentru caracterul criminal al regimului comunist. Pentru sacrificiul acestor oameni, cum a fost Alecsa Bel, trebuie să acţionăm împotriva uitării, a amenziei colective, a diferitelor forme de negare a crimelor politice comise în numele statului comunist”, a precizat Andrei Muraru, preşedintele executiv al IICCMER.
Acţiunea de joi va avea loc în satul Cufoaia, pe terenul fostei proprietăţi a lui Alecsa Bel, unde se află şi ruinele casei sale. Deshumarea va fi făcută de o echipă specializată de arheologi condusă de Gheorghe Petrov, arheolog expert la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca.