Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat cu această ocazie că „este cel mai important proiect pentru sectorul energetic românesc din ultimele decenii. Avem alături cei mai puternici parteneri internaționali pentru a-l duce la bun sfârșit până în 2031-2032”.
Reprezentanții Nuclearelectrica și Energonuclear, compania de proiect, au semnat contractul de Inginerie, Achiziții și Management al Construcției (EPCM) pentru Unitățile 3 și 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă. Semnarea acestui contract, considerat unul dintre cele mai importante pentru proiectul energetic al României, a fost posibilă după ce Ministerul Energiei a aprobat în cadrul Adunării Generale a Acționarilor alocarea fondurilor necesare.
Sebastian Burduja a subliniat impactul major al acestui proiect.
„Semnarea contractului de astăzi a necesitat un efort considerabil, pe toate palierele: diplomatic, financiar, juridic. Mulțumesc tuturor autorităților statului român, de la toate nivelurile, pentru susținerea constantă a acestei investiții vitale pentru generațiile viitoare. Și pentru echipa noastră este o zi aparte, încununarea mandatului la conducerea ministerului Energiei.”, a mai declarat acesta, potrivit Gandul.
De asemenea, ministrul a evidențiat beneficiile pe termen lung ale proiectului.
„Energie sigură, accesibilă și curată pentru România de mâine. Cifrele proiectului sunt impresionante. Cele două noi reactoare vor însemna o putere instalată adițională de peste 1400MW la Cernavodă, o creștere a producției anuale de energie în România cu peste 11 milioane MWh, pentru cel puțin 30 de ani de operare, peste 19.000 de locuri de muncă bine plătite și evitarea a minim 10 milioane de tone de emisii de CO2 în fiecare an. Pe baza producției estimate, Unitățile 3 și 4 vor putea acoperi echivalentul consumului anual de astăzi pentru peste 7 milioane de gospodării în România”, a adăugat Burduja.
Proiectul are un impact semnificativ asupra economiei naționale, cu o creștere a producției de energie și o contribuție importantă la reducerea emisiilor de CO2.
„Mai mult, țara noastră va avea un preț la energie competitiv la nivel regional și european, ceea ce va susține întreaga economie românească și va reduce facturile pentru toți românii,” a mai spus ministrul.
Cosmin Ghiță, directorul general al Nuclearelectrica, a subliniat, la rândul său, importanța acestui proiect pentru România și securitatea sa energetică.
„Ziua de astăzi marchează o etapă majoră în dezvoltarea și, în cele din urmă, finalizarea proiectului strategic al României privind Unitățile 3 și 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă. Contractul EPCM reprezintă fundamentul proiectului. Suntem onorați să lucrăm la acest contract și proiect cu parteneri profesioniști, recunoscuți la nivel internațional.”, a declarat acesta.
În aceeași notă, oficialii din cadrul consorțiului au apreciat importanța proiectului și cooperarea internațională în dezvoltarea acestuia.
„Am colaborat cu guvernele Statelor Unite și României încă de la începutul acordului interguvernamental din 2020 pentru a permite cooperarea în vederea avansării proiectelor de la Cernavodă și a sectorului energiei nucleare civile din România.”, a spus Victor Suchodolski, președintele și CEO al Sargent & Lundy
Daniele Gentile, CEO al Ansaldo Nucleare, a adăugat: „Acest proiect reprezintă o etapă importantă care aduce Italia împreună cu parteneri internaționali cheie. În contextul creșterii cererii de electricitate, energia nucleară joacă un rol vital în securitatea energetică și în tranziția către o energie mai curată”.
Proiectul Cernavodă 3 și 4 va contribui semnificativ la atingerea obiectivelor de decarbonizare ale României, iar la finalizare va permite țării să își asigure aproximativ 30% din necesarul de energie doar prin producția de energie nucleară.