Șoferii care se comportă agresiv la volan în străinătate pot lua amenzi aspre. Conducătorii auto care încalcă această regulă pot rămâne fără permis, dar și fără plăcuțele de înmatriculare timp de 10 zile.
Amenzile pentru șoferi sunt mai aspre în străinătate. Spre exemplu, în Grecia, conducătorii auto care se comportă agresiv la volan pot lua amenzi usturătoare, și, mai mult, pot rămâne fără permis și fără plăcuțele de înmatriculare pentru 10 zile.
Mai exact, în Grecia, se prevede o amendă pentru șoferii care se comportă agresiv în trafic. . În paragraful 7, art. 12, Dispoziții generale din Codul Rutier, se arată că și „conducătorii de vehicule trebuie să trateze pietonii și alți șoferi politicos”, notează Rador Radio România.
Orice șofer care încalcă această prevedere prin manifestarea unui comportament neadecvat în timp ce conduce poate fi sancționat cu o amendă de 200 de euro, dar și cu ridicarea permisului de conducere și retragerea plăcuțelor de înmatriculare a vehiculului pentru 10 zile, potrivit art. 103 „Impunerea de măsuri administrative”.
O analiză făcută recent de Fundația Vinci Autorouter arată că 88% dintre șoferii de mașini, 76% dintre motocicliști și 77% dintre bicicliști se tem de conducerea agresivă pe drumurile din Spania. Stresul și nervii sunt principalele motive pentru care șoferii au o atitudine agresivă, iar acestea pod duce la coliziuni sau accidente. Acest tip de comportament este sancționat în Spania, conducătorii auto riscând să ia amenzi de până la 500 de euro sau chiar privarea de libertate.
În România există o aplicație prin care șoferii pot raporta incidentele legate de agresivitate în trafic. Prin portalul serviciilor publice din România, cei care depun plângeri au acces la o secțiune cu propriul nume de utilizator și parola. Ca parte a unei cereri de plângere pentru conducere agresivă, incidentul ar trebui să fie descris și trebuie acordată o atenție deosebită locului în care s-a întâmplat, astfel încât poliția să poată acționa imediat. Dacă este posibil, este o idee bună să atașați fotografii, videoclipuri și chiar fișiere audio.
În același timp, Guvernul a întocmit o listă de comportamente care pot fi semnalate prin intermediul aplicației. Acestea includ frânarea bruscă și necorespunzătoare, schimbarea bruscă a benzilor sau nerespectarea unei distanțe de siguranță.
Citește și: România, campioană mondială la… stresat șoferii! Cum am ajuns primii din lume la acest capitol