Cum menții violetele înflorite pe tot parcursul anului. Aceste flori fermecătoare aduc culoare în casă și în curte, dar uneori par să fie destul de „încăpățănate” când vine vorba de înflorit. Cu toate astea, există un truc care le face să străluceasă în toată splendoarea lor pe tot parcursul anului.
Experții prezintă o metodă simplă, dar foarte eficientă pentru a stimula violetele să înflorească. Secretul este să oferi plantei o „baie fierbinte”, un truc despre care foarte puțină lume știe.
Tot ce trebuie să faci este să uzi florile cu apă caldă, la o temperatură între 60 – 80 de grade. Nu trebuie folosită apă clocotită, pentru că planta va fi distrusă. Secretul este să torni apa în farfuria ghiveciul, nu direct pe plantă. Aburul care se ridică prin orificiile de drenaj va da un impuls rădăcinilor și va declanșa procesul de înflorire.
Citește și: De ce să pui o cană cu apă pe calorifer iarna. Trucul care te scapă de senzațiile neplăcute în sezonul rece
Pentru rezultatele cât mai bune, pune ghiveciul într-un lighean cu apă fierbinte și acoperă cu o pungă de plastic pentru câteva minute. Se va crea un mediu perfect pentru ca planta să primească stimularea de care are nevoie.
Violetele știu să arate când nu sunt bine, iar primul și cel mai clar este îngălbenirea frunzelor. Este bine să verifici ce anume le lipsește sau ce nu le priește.
Verifică din când în când umiditatea solului, la 2 – 3 cm în adâncime. Dacă solul este unscat, toarnă apă și ai grijă să faci asta în mod regulat. E posibil ca solul să fie umed, iar atunci când trebuie să ajustezi programul de udare, dar nu înainte de a le verifica semnele de putrezire a rădăcinilor și mirosul de mucegai.
Dacă frunzele încep să se îngălbenească, caută dăunători precum acarienii de păianjen. Dacă este nevoie, pulverizează planta cu o soluție naturală de apă cu ulei de neem și săpun pentru a rezolva această problemă. Taie frunzele afectate astfel încât planta să-și concentreze energia spre flori.
Violetele trebuie să aibă acces la lumină naturală, dar nu directă. Așează-le pe un pervaz orientat spre est sau vest, unde vor primi lumină suficientă, fără să fie expuse la razele solare. Îngălbirea frunzelor poate indica și lipsa unor nutrienți necesari fotosintezei.