Postul Crăciunului 2024. Produsul controversat consumat mult în această perioadă poate cauza pierderi de memorie

Fructele de mare aduc la fiecare post dezbateri aprinse. Unii preoţi le consideră de post, alţii nu, cert este că sunt tot mai mult consumate în România, indiferent de perioadă.
Filip Stan
18 nov. 2024, 08:02
Postul Crăciunului 2024. Produsul controversat consumat mult în această perioadă poate cauza pierderi de memorie

Postul Crăciunului 2024. Un studiu arată că alge care pot cauza pierderea memoriei, descoperite în fructele de mare. „Este important să fim conştienţi de potenţialul toxic al acestor diatomee şi să le monitorizăm în consecinţă, dar aceste eforturi trebuie să înceapă prin stabilirea prezenţei lor în apele noastre”, scriu autorii.

Diatomeele sunt alge unicelulare care produc „cochilii” de sticlă cristalină din dioxid de siliciu hidratat. Aceste bijuterii vii minuscule reprezintă o parte importantă a fitoplanctonului, care produce până la jumătate din oxigenul de pe Pământ, şi o parte fundamentală a reţelei alimentare marine.

Se pot mânca fructe de mare în post? Părintele Vasile Ioana dă răspunsul: „Eu am mâncat risotto cu calamari pe Muntele Athos în Postul Mare. N-oi fi eu deasupra călugărilor athoniţi”

Dintre milioanele de specii de diatomee existente, se ştie că doar 28 din genul Pseudo-nitzschia produc o neurotoxină dăunătoare numită acid domoic. Acidul domoic se poate acumula în crustacee, sardine şi hamsii, deoarece acestea au o dietă compusă în mare parte din alge marine precum diatomeele.

Este extrem de rar ca fructele de mare încărcate cu această toxină să ajungă pe mesele noastre. Cu toate acestea, activitatea umană determină înmulţiri mai frecvente ale algelor marine şi creşte riscul ca fructele de mare să acumuleze acid domoic la niveluri care produc efecte secundare grave, de la vărsături şi diaree la amnezie şi deces.

În 1987, trei persoane au murit şi cel puţin 100 au fost spitalizate pe Insula Prince Edward din Canada după o epidemie de intoxicaţie amnezică cu moluşte, în care fructele de mare cu acid domoic provoacă pierderea totală a memoriei pe termen scurt. Epidemia a fost provocată de midii albastre (Mytulis edulis).

Postul Crăciunului 2024. Autorii noului studiu, de la Universitatea Ateneo de Manila şi Universiti Malaysia Sarawak, au constatat că este nevoie de mai multă muncă în Filipine, după ce au descoperit diatomee care cauzează amnezie în crustaceele din fermele marine de pe insula Luzon, dens populată. Peste jumătate din populaţia Filipinelor locuieşte în Luzon, iar crustaceele sunt elementare în dieta multor locuitori.

Autorii studiului speră că, în urma constatărilor, producătorii de fructe de mare vor monitoriza mai atent viitoarele înfloriri de alge dăunătoare şi vor limita focarele viitoare de otrăvire amnezică. Cercetarea este publicată în jurnalul ştiinţific Diatom Research.

Postul Crăciunului a început, iar mulți creștini se întreabă dacă fructele de mare sunt de post sau nu. Preoții, printre care și IPS Teodosie, au explicat dacă este bine să le mâncăm în această perioadă.

Postul Crăciunului ține 40 de zile și se încheie pe 25 decembrie. Foarte mulți creștini nu știu ce să mănânce în această perioadă și se întrabă dacă pot consuma fructe de mare pentru a compensa lipsa cărnii. Preoții au oferit explicația.

Suntem tentați să credem că fructele de mare sunt de post deoarece călugării greci le consideră de post. Neavând prea multe surse de hrană aceștia obișnuiesc să mănânce fructe de mare în post chiar și atunci când nu este dezlegare la pește”, a declarat preotul Bogdan Ivanov.

Și IPS Teodosie a declarat că este lăcomie ca oamenii să mănânce fructe de mare în timpul postului. El reamintește că acestea sunt ființe și că este interzis să le consumăm în această perioadă.

„Fructele de mare nu sunt de post. Sunt fiinţe. E un fel de şmecherie, din lăcomie. E foarte limpede că nu-s de post. Pentru că sunt nişte fiinţe, chiar dacă n-au sânge“, a spus ierarhul Tomisului la Radio Dobrogea. Fructe de mare sunt un ansamblu de animale marine mici: creveţi, languste, stridii, homari, crabi, langustine, scoici, sepii, caracatiţe.

Citește și: Postul Crăciunului 2024. Se spală sau nu în prima zi din post? Ce activități sunt interzise în această zi

El a mai declarat că fumatul este un păcat. „Luaţi aminte! Unii acoperă nişte păcate care se spune că ar fi relative, că n-ar avea importanţă. „Părintele Cleopa foarte frumos observă şi zice că fumatul, deşi nu este mâncare, e mare păcat. Mai mare ca beţia. Pentru că e împotriva firii. Astfel încât, cine fumează, nu ţine nicio zi de post. Să ia aminte cei care fac acest nărav, să-l lase. Şi nu vă amăgiţi zicând: ‘mai rărim’! Dintr-o dată!”, a transmis ÎPS Teodosie.

Fructe de mare în timpul postului
Cu toate astea, alți preoți consideră că fructele de mare sunt de post și că oamenii pot să le mănânce, dar doar în zilele de dezlegare.

„Unii spun că creveții sunt de post pentru că nu au sânge, dar dacă e să ne luăm după proveniența lor, atunci nu îi mai putem considera de post. Postul Crăciunului este ușor de ținut, având în vedere că dezlegările la pește sunt dese. Recomandarea mea este ca fructele de mare să se mănânce numai în zilele de dezlegare”, a mai spus părintele Ivanov.

Legat de consumul de fructe de mare în post, părintele Vasile Ioana are propria experienţă, trăită chiar pe Muntele Athos. În podcastul „Altceva” moderat de jurnalistul Adrian Artene, preotul a dezvăluit că, în plin Post al Învierii Domnului, călugării athoniţi l-au servit cu creveţi şi calamari.

Postul Crăciunului. Părintele Vasile Ioana dezleagă misterul consumului de fructe de mare în post

Parohul bisericii „Sfântul Nicolae Dintr-o Zi” susține că nu există nicio reglementare în sensul în care consumul de fructe de mare ar fi interzis în post.

Eu am fost în Muntele Athos și în Postul Mare am mâncat fructe de mare. Risotto cu calamari și cu tot felul de vietăți din astea care nu au sânge. În momentul în care tu mănânci în Muntele Athos, acum nu o să fiu eu mai bun ca ăia din Muntele Athos care sunt mult mai buni decât mine. Dacă acolo mi s-au dat creveți din ăia mici și am mâncat cu smerenie la masă cu călugării ăia, eu mănânc fructe de mare.

Citeste si Părintele Vasile Ioana aruncă bomba despre spălatul în ziua de duminică. „Dumnezeu nu e absurd. Nu ar trebui să înghițim tradiții prostești”

Ideea e că sunt preoți care spun că nu e bine să mănânci fructe de mare, e opinia lor, însă nu există nicio reglementare care să interzică. Adică o hotărâre a unui sinod, a unei biserici ortodoxe este normativă și pentru altă biserică ortodoxă. 

Hai să vorbim despre cum să ținem postul obișnuit. Deci de luni avem prima săptămână, și ea se numește Mare, Postul tot e Mare, dar nu pentru că e lung, ci pentru că e important. Degeaba ții post dacă nu te spovedești și împărtășești. Degeaba ții post dacă urăști oamenii, degeaba ții post dacă ești rău, degeaba ții post dacă preacurvești, degeaba ții post dacă consumi pornografie„, atrage atenţia părintele Vasile Ioana.

De ce este bine să consumăm fructe şi legume proaspete în post

Duhovnicul recomandă consumul de fructe şi legume proaspete care se hrănesc cu foton, care ne ajută să ne „iluminăm”.

„Consumul măsurat de legume și de fructe îl ajută pe om să se ilumineze. Pentru că ne influențează ce mâncăm. Și atunci, când mănânci porc, ești și tu puțin porc. Într-o măsură mică, dar ești. Când mănânci vită la fel. Adevăratul post înseamnă reducerea cantităților. Pentru că tu dacă mâncai multă carne și acum mănânci multă fasole iar nu e bine”, a explicat părintele.

Citeste si Greşeala pe care credincioşii o fac cel mai frecvent în post. Părintele Vasile Ioana: „În felul acesta, ne vom purifica de tot ce e rău în noi și ne vom schimba viețile”

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Informație pentru cei care stau la casă. Se aplică neapărat în fiecare curte
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Mari greșeli făcute de șoferi. Se încurcă în sensul giratoriu
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Obligație legală din 10 iunie pentru cine nu locuiește la adresa din buletin. Termenul a scăzut la 15 zile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație