Într-un interviu acordat duminică, Crin Antonescu a criticat dur strategia campaniei electorale a liberalilor, în principal cea pentru prezidenţiale, unde candidat este preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, și a precizat că nu va vota pentru partidul pe care l-a condus.
„O campanie incoerentă, lipsită de identitate, în care, în anumite momente, prilejuieşte chiar situaţii jenante”, a afirmat Crin Antonescu, în interviul acordat Hotnews.
Antonescu a identificat mai multe greșeli în promovarea candidatului liberal, Nicolae Ciucă, descriind o serie de mesaje contradictorii.
„Noi am avut în campanie următoarele construcţii: nu Ciucă generalul, ci Ciucă scriitorul. Or, el n-a scris vreun tratat de geopolitică, despre arta războiului, despre sistemul de securitate şi apărarea României, ci un fel de Amintiri din Copilărie care au avut darul de a câştiga un cititor încântat, scriitorul Mircea Dinescu, dar atât.
De la Ciucă scriitorul s-a trecut la Ciucă bunelul, care poate să fie o chestiune foarte simpatică, foarte tandră, dar care se potriveşte puţin cu imaginea generalului”, a mai spus fostul lider liberal.
Antonescu a adăugat că alte strategii, precum promovarea lui Ciucă ca opozant al comunismului sau ca anti-PSD-ist, sunt neconvingătoare.
„După aceea, la un moment al campaniei electorale, s-a încercat aplicare de proteze: Proteza „Nicuşor Dan”, într-un moment cam jenant de împingere, alături de alţi contracandidaţi, la uşa primarului general, pentru favoruri electorale. Apoi, Proteza „Bolojan”. Cât poate fi de credibil PNL când nici măcar azi nu are o decizie oficială cu privire la eventuala poziţie de premier a lui Bolojan, când în ultimii 5 ani a desemnat 3 premieri şi niciodată nu l-a luat în calcul şi când însăşi această protezare apare după ce un alt contracandidat, doamna Elena Lasconi, a invocat această posibilitate.
După ce s-a terminat şi cu operaţiunea Proteze, s-a trecut la operaţiunea Ciucă în luptă cu urmaşii comunismului. Ciucă fiind singurul candidat major care a fost membru al Partidului Comunist. Şi nici nu mai contează, tema e oricum ridicol de inactuală”, mai spune Crin Antonescu.
Acesta s-a referit şi la tentativa PNL de a demoniza PSD-ul, ignorând parcă în totalitate faptul că încă se află alături de social-democraţi la guvernare.
„E greu să acuzi PSD că a distrus economia României când tu eşti acum la guvernare, când eşti de trei ani într-o guvernare cu PSD, când ai avut prim-ministru şi când ai ministru de Finanţe. Poate a distrus-o, dar atunci ai distrus-o şi tu în egală măsură. Eu nu cred că e credibil”, crede Antonescu.
Acesta consideră că șansele lui Nicolae Ciucă de a ajunge în turul al doilea al alegerilor prezidențiale sunt „pur teoretice” și că partidul ar putea obține un scor de doar 15% la alegerile parlamentare, în funcție de mobilizarea electoratului.
„Mă aştept la un scor de 15% la parlamentare, în funcţie de gradul de mobilizare. Şi mă tem că problema candidatului prezidenţial în turul II deja nu prea se mai pune. Mai sunt câteva zile până la alegeri. Or, eu am spus lucruri care deja nu se mai pot schimba. Că, teoretic, ar putea interveni lebede negre sau alte păsări, că ar putea fi scoşi 12 candidaţi de pe buletine, nu ştiu”, a declarat liberalul.
Fostul lider a remarcat și o problemă generală în modul de comunicare al politicienilor.
„E de remarcat ceva destul de trist: cred că au ajuns, pur şi simplu, să vorbească între ei. Parcă ar fi cu spatele la cetăţeni. Mie, cetăţean, nu poţi să-mi dai ca argument să votez un om sau un partid doar convingerea ta că el va câştiga.
Eu cred că partidul ar fi avut şi oamenii, şi ideile, şi capacitatea de conducere a unor campanii electorale care să-l ducă la 30% şi să se bată cu şanse bune la preşedinţia României. Nu cred că se va întâmpla acest lucru. În 14-15 august, anul acesta, în timp util, am vorbit public pentru prima dată despre faptul că PNL avea la îndemână două ipoteze pentru candidatura la preşedinţie: Eduard Hellvig sau Ilie Bolojan. Pentru simpatizanţii PNL, poate ar fi important acum să se gândească dacă şansele partidului nu erau altele cu Ilie Bolojan, de exemplu”, a mai spus, în încheiere, Crin Antonescu.