Bunostegos, reptila erbivoră care a vieţuit înaintea dinozaurilor era totodată şi una dintre cele mai urâte reptile de pe Pământ. Pe cap şi pe spate avea nişte excrescenţe asemănătoare unor tumori ce o făceau să pară ca şi cum ar fi fost „îmbrăcată” într-o armură. Însăşi denumirea ei, Bunostegos, înseamnă „înveliş noduros„.
Reptila hidoasă avea mărimea unei vaci domestice. Fosilele acestei reptile datează de acum aproximativ 260 de milioane de ani, din Era Permianului, când exista un singur continent, pangea şi au fost găsite în Africa, în Nigerul de astăzi, potrivit unui studiu publicat în Journal of Vertebrate Paleontology, citat de Daily Mirror.
Reptilele Bunostegos au trăit în centrul unicului continent, Pangea şi, se pare, au evoluat în izolare milioane de ani. Condiţiile climă nu le-a permis să se deplaseze în alte zone mai îndepărtate, o lungă perioadă de timp.
Datele geologice arată că centrul continentului avea climă extrem de uscată fapt ce le-a împiedicat pe acele animale să intre şi să iasă din acea regiune.
Coordonatorul studiului, Doctorul Christian Sidor, de la Universitatea Washington din Seattle, a afirmat:”Studiul nostru susţine teoria potrivit căreia Pangea centrală era o regiune izolată din punct de vedere climatic, care a permis numai unei faune unice să reziste până la sfârşitul Permianului„.