Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, dezbaterea momentului. Liderii PSD și PNL se întrec în acuzații. „Ciucă a avut o șansă, dar eu am fost mai rapid”

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă participă la dezbaterea momentului, la Antena 3, și răspund la cele mai așteptate întrebări.
Filip Stan
18 nov. 2024, 21:09
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, dezbaterea momentului. Liderii PSD și PNL se întrec în acuzații.

Marcel Ciolacu a venit cu detalii, în direct la Antena 3 CNN, despre discuția cu Mark Rutte, secretarul general al NATO. „În privința rachetelor cu rază lungă de acțiune, acceptul nu trebuie să-l dea în mod direct vreo țară membră NATO. Ci SUA sau Franța, care și-au dat acceptul, dar acceptul a fost condiționat. Vreau să vă reamintesc că niciun soldat din nicio țară membră NATO nu s-a implicat direct în războiul din Ucraina”.

Alianța Nord-Atlantică ar riposta dacă vreo țară NATO ar fi lovită?

„Nu am avut astfel de discuții. Suntem într-un război tactic, să lăsăm lucrurile să curgă în acest sens. Niciun stat membru NATO nu s-a implicat cu soldați în mod direct în conflictul din Ucraina.

În acest moment, Mark Rutte a avut mai multe discuții cu Donald Trump, dar eu nu cred că acceptul SUA a fost dat de actualul președinte fără să fi existat discuții și cu președintele ales. Normal că România e îngrijorată pentru că avem cea mai lungă graniță cu Ucraina. 10% din comerț e în tranzit prin Marea Neagră. A fost o discuție mai aplicată geo-strategică, cum se văd lucrurile din punctul nostru de vedere. Categoric cu partenerul strategic al României, SUA, vom continua discuțiile, nu cred în schimbări strategice peste noapte”, a mai spus Ciolacu.

Ce înseamnă pentru România… sunt alte discuții în spate legate de război? Care e obiectul acestor discuții?

-Eu știu că e un context electoral, că sunt unul din candidați. Dar românii încă îmi plătesc salariul să-mi fac treaba de prim-ministru. Am pornit aceste întâlniri, am vorbit mult despre economie, nu neapărat despre înzestrarea Armatei Române, cu toate că și acest aspect e foarte important. Am continuat în Marea Britanie, care e a doua Românie în acest moment. Românii din UK depășesc numărul de români din Republica Moldova și acolo Guvernul a făcut anumite investiții în ultimul timp, s-a făcut o biserică. Au fost discuții și în privința drepturile românilor din diaspora. UK a ieșit din UE și anumite lucruri se modifică începând din anul viitor. Trebuie să ne asigurăm că românii vor avea aceleași drepturi ca până acum. Mark Rutte, cu care m-am întâlnit, a avut o reticență în privința aderării României la Spațiul Schengen. Săptămâna aceasta e despre aderarea României la Schengen.

Despre discuția lui Ciucă cu Nehammer

„Era de mai mult timp organizată această discuție, ea e premergătoare discuției de la Budapesta, unde se vor întâlni cei patru miniștri de Interne din patru țări, inclusiv România. Mă bucură vizita domnului Ciucă în Austria, dar suntem într-o campanie electorală și toată lumea vrea să bage capul în această poză. Aderarea României la spațiul Schengen mă bucur că se va finaliza cât timp Marcel Ciolacu e premier. E o victorie a României și a Guvernului României.

Eu spun de mai mult timp că vom adera la spațiul Schengen. Foarte importantă e întâlnirea de vineri, 22 noiembrie. Mă voi deplasa în Ungaria și voi avea o întâlnire în ziua în care miniștrii de Interne se întâlnesc. Urmează ca pe 13 decembrie să se ia act în ședința JAI. Până atunci mai e un pas de urmat. El mai trebuie să treacă o dată prin Parlamentul din Olanda, acesta e traseul, trebuie încă o dată dat acceptul. Procedurat trebuie să treacă și prin Parlamenul din Olanda. Cred că săptămâna viitoare vom avea o ședință”.

Când va adera România la spațiul Schengen

„1 ianuarie 2025. Acest lucru se va definitiva în ziua de vineri, 22 noiembrie, la Budapesta”.

Ce a făcut Ciucă azi de ce spuneți că bagă capul în poză?

„Am spus acest lucru pentru că a avut o șansă când a fost prim-ministru. România nu depășește criteriile tehnice de 13 ani de zile. A avut șansa, dar eu m-am mișcat mai rapid. Am reușit aerian și maritim, dar acum duc la capăt. Nu mă las până nu rezolv cu aderarea totală la Schengen. În acest moment, în Austria se face o majoritate între cele două mari familii. Aici e toată schimbarea, domnul Nehammer făcea până acum parte din aceeași familie cu Ciucă, dar hai să lăsăm decizia să fie luată în data de 22 noiembrie”.

Adică Ciucă și Iohannis ar fi putut să facă acest lucru?

„Poate dacă se implicau mai bine… am tot respectul pentru domnul Predoiu și pentru doamna ministru de Externe. Dar știți cum e sau cum o consider eu. Se închide pentru că românii sunt cetățeni de mâna a doua în UE cu această nedreptate”.

Credeți că există posibilitatea ca unul din cei trei candidați să se retragă pentru a da șansa altui candidat?

„Vedem același scenariu cu care a câștigat și domnul Iohannis și Băsescu. Ce au câștigat românii după aceste scenarii? Eu nu cred că voi intra în turul doi cu Simion. Nu cred că e o certitudine că Marcel Ciolacu va intra în turul doi. Bolojan va fi primul-ministru dacă voi fi președinte. E un om cu care eu aș putea colabora foarte bine.

Eu în acest moment, cred că voi intra cu altcineva în turul doi, nu cu Simion. Eu vă spun că în proporție de 99%, nu voi intra cu George Simion în turul doi. Nu aș vrea să intru în detalii, e o analiză făcută de mine. Și nici cu domnul Ciucă nu voi intra. Cu oricare dintre cei doi (Elena Lasconi sau Mircea Geoană) eu cred că e foarte bine să intru.

Între timp, PSD e partidul care a salvat România, dacă eu și colegii nu am fi hotărât să intrăm la guvernare și să aducem o stabilitate în România, astăzi lucrurile erau foarte complicate, mai ales în contextul războiului din Ucraina. În loc să vorbim de aceste realizări și să detaliem eforturile făcute, despre ce am ajuns noi să vorbim? Despre fiul meu. E bine, a luat și Rezidențiatul”.

„E cea mai urâtă campanie”

„E cea mai urâtă campanie, eu nu am văzut una mai urâtă. a acoperit total campania pentru parlamentare unde ar fi trebuit discutate mai multe lucruri, chestiuni economice. S-a discutat despre familia mea cu documente care induc un anumit lucru, dar nu spun adevăruri. În campanie contează percepțiile, nu adevărul. Mi-am asumat un lucru și îl duc la capăt”.

Știre inițială

După ce Nicolae Ciucă i-a cerut lui Marcel Ciolacu să demisioneze și să iasă din politică, cei doi candidați la prezidențiale participă la dezbaterea organizată de Antena 3.

Atât Nicolae Ciucă, cât și Marcel Ciolacu au fost astăzi în vizite importante. Liderul PSD a mers la Bruxelles și s-a întâlnit cu șeful NATO, Mark Rutte, cu preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, dar și cu preşedintele ales al Consiliului European, António Costa.

Citește și Ludovic Orban se retrage din cursa pentru prezidențiale: „O susțin pe Elena Lasconi”

După întâlnirea cu Mark Rutte, Marcel Ciolacu a spus că „suntem pregătiţi să contribuim la întărirea Alianţei şi la menţinea unei relaţii transatlantice cât mai solide”.

Ciucă a fost luni la Viena și a avut o discuție cu cancelarul austriac Karl Nehammer. Cei doi au discutat despre aderarea României la Schengenul terestru. „Sunt încrezător că deciziile finale privind Schengen vor fi luate în curând la nivel tehnic”, a spus el.

Citește și Nicolae Ciucă, întâlnire-surpriză cu cancelarul Austriei, Karl Nehammer: „Vom avea foarte curând susținerea Austriei pentru intrarea deplină în Schengen!”

DailyBusiness
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce se află sub Moscova. Megastructura care poate fi utilizată în caz de război sau conflict armat în capitala Rusiei
Capital.ro
Răsturnare totală de situație în dosarul Cioacă-Elodia. S-a aflat tot. Avocata a făcut marele anunț
Playtech.ro
Nu scăpăm de lapoviță și ninsoare în România! Cum va fi vremea în următoarele zile, conform ANM
DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Adevarul
Povestea Doamnei Stanca, marea iubire a domnitorului Mihai Viteazul. Cât timp au fost căsătoriți
wowbiz.ro
Ea este Anne, tânăra care a murit după ce a mâncat un sendviș la Roma! Nimeni nu se gândea că o simplă ieșire la restaurant i-ar putea aduce sfârșitul tinerei de 21 de ani
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Românii datori la bănci, cu sufletul la gură. Decizie crucială la BNR
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
11 zile libere în următoarele trei luni! Românii vor avea parte de trei minivacanțe
Cancan.ro
Cum arată soțiile lui Bobiță, Giani, Dorel și Celentano din Las Fierbinți? Ce familii frumoase au actorii
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi pentru șoferii cu permis categoria B. N-au drept de circulație. Trebuie să aștepte 2 ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Alt copil, viața merge înainte” Igor Cuciuc a dat vestea mult așteptată, după moartea Andreei: „Un nou Început”. Artistul și soția sa sunt de nedespărțit acum
Ce se întâmplă dacă nu faci succesiunea? Se achită impozit din bunurile imobile
MediaFlux
BNR lansează o nouă monedă cu valoarea nominală de 10 lei! Luni, ședință de politică monetară la Banca Națională a României FOTO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine sunt chinezii care au venit lângă Hagi la Farul Constanța