Solstițiul de iarnă este un eveniment astronomic, ce marchează începutul iernii astronomice în emisfera nordică. În această perioadă, ziua este cea mai scurtă din an, iar noaptea este cea mai lungă.
Solstițiul de iarnă marchează momentul exact în care o jumătate din Pământ este înclinată cel mai departe de soare. Se întâmplă de obicei pe 21 sau 22 decembrie, exact în aceeași secundă în întreaga lume.
Deoarece pe Pământ ajunge mai puțină lumină solară, solstițiul de iarnă este și ziua din an în care ziua este cea mai scurtă. Vestea bună este că fiecare zi de după solstițiul de iarnă va dura din ce în ce mai mult, până se ajunge la solstițiul de vară, ce are loc, de obicei, între 20 și 22 iunie.
Citește și : Ce fobie are Mircea Badea. „Eu sunt pregătit pentru puşcăria de premiul Nobel” VIDEO
Solstițiul de iarnă de anul acesta are loc sâmbătă, 21 decembrie 2024, la ora 11:19, aceste eveniment marcând începerea iernii astronomice în emisfera nordică, precum și a verii astronomice în emisfera sudică. Până la solstițiul de vară, care are loc pe 21 iunie, durata zilelor va crește în continuu, iar cea a nopților va scădea.
De-a lungul istoriei, solstițiul de iarnă a fost marcat de diferite tradiții și sărbători în multe culturi ale lumii și a fost asociat cu renașterea, lumina și speranța. Spre exemplu, în India, calendarul hindus cinstește zeitatea Surya, adică Soarele.
În Iran, în timpul nopții solstițiului de iarnă, toți membrii familiei se adună la masă și beau, mănâncă rodii și pepene și recită poezii. În tradiția popoarelor germanice, a existat inițial o sărbătoare numită Yule, găzduită de regele norvegian Hakoon I.
Citește și : Unde mergi în vacanță în 2025: cinci destinații de neratat
În Asia de Est, solstițiul de iarnă a fost celebrat ca unul dintre cele douăzeci și patru de termeni solari, numiți Dongzhi în chineză, iar în Japonia, pentru a nu se face frig iarna, există obiceiul să se înmoaie într-o baie fierbinte yuzu.