Pensii 2024. Pensionarii cu dosare noi sunt lăsați fără pensie. Nimeni nu știe când își vor primi banii acești români care au contribuit zeci de ani la sistemul public de pensii. Ministrul Muncii dă ultimatum caselor de pensii și cere ca până în decembrie să fie toate deciziile de recalculare, iar banii să fie virați către pensionari. Anunțul a fost făcut în județul Alba, acolo unde ministrul și Daniel Baciu au făcut o vizită inopinată la Casa de Pensii. Acolo sunt sute de pensionari care nu și-au primit deciziile de recalculare.
„Le-am cerut colegilor noștri din toată țara să le transmită tuturor pensionarilor până cel mai târziu în luna decembrie toate deciziile de recalculare și revizuire aferente legii 360. De asemenea, le-am cerut tuturor caselor de pensii din țară. Ca banii aferenți diferențelor la plată ca urmare a recalculării pentru lunile septembrie, octombrie, noiembrie la zi pentru decembrie, să ajungă la pensionari în luna decembrie astfel încât ca aceștia să beneficieze de dânșii înainte de sărbători”, a spus Simona Bucura Oprescu.
În mod normal, procesul de pensionare durează aproximativ o lună de la depunerea dosarului și până la plata efectivă.
Pensii 2024. Mii de persoane din toate județele României se confruntă cu o situație dificilă. După ce au muncit ani de zile și au contribuit la sistemul public de pensii, s-au trezit că dosarele nu pot fi operate de Casele de Pensii deoarece sistemul informatic de la București nu este nici până acum funcțional.
Şi ieşenii care au depus la Casa Județeană de Pensii Iași dosarele de pensionare începând cu 1 septembrie 2024, dată la care a intrat în vigoare noua lege a pensiilor (Legea 360/2023), așteaptă și acum deciziile de pensionare.
Motivul întârzierii: încă se lucrează la noua aplicație informatică a Casei Naționale de Pensii Publice. În paralel, se află în desfășurare și etapa a doua a recalculării pensiilor, care vizează pensionarii care au depus adeverințe de venit sau au lucrat în Cooperativele Agricole de Producție (CAP). Ei urmează să afle dacă vor beneficia de majorări la pensie, însă și acest proces este întârziat de numărul mare de dosare restante, astfel că deciziile de recalculare nu au fost încă emise.
De la începutul lunii septembrie 2024, de când a intrat în vigoare noua lege a pensiilor, numărul cererilor de pensionare depuse la Casa Județeană de Pensii (CJP) Iași a fost în continuă creștere. Potrivit datelor transmise pentru „Ziarul de Iași” de Maria Andronache, directoarea CJP Iași, până în prezent au fost înregistrate 2.179 de dosare, aflate acum în proces de prelucrare. Șefa CJP Iași estimează că deciziile de pensionare pentru aceste dosare vor putea fi emise până la sfârșitul lunii noiembrie. Referitor la etapa a doua de recalculare a pensiilor, începută la 1 septembrie, Maria Andronache a menționat că încă nu au fost emise deciziile de recalculare, procesul fiind în desfășurare. De altfel, „Ziarul de Iași” relata încă de luna trecută că cea de-a doua etapă progresează lent, din cauza numeroaselor dosare restante. Directoarea CJP Iași explica atunci că prelucrarea dosarelor restante încetinește emiterea deciziilor de recalculare.
Pensii 2024. Potrivit datelor disponibile la Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), în județul Iași sunt aproximativ 8.500 de pensionari care provin din fostul sistem de pensii al agricultorilor (CAP), dar numărul total al pensionarilor incluși în a doua etapă a recalculării pensiilor nu este clar momentan. În prezent, în județul Iași sunt aproximativ 160.000 de pensionari în plată. În prima etapă a recalculării pensiilor au fost incluși aproape 151.000 de pensionari, cu creșteri la pensie între 1 leu și 8.000 de lei.
Din datele centralizate de CNPP reiese că, luna trecută, pensia medie în județul Iași ajunsese la 2.675 lei, mai mică cu 117 lei față de media pe țară, în valoare de 2.792 de lei în luna octombrie 2024. În perioada similară a anului trecut, pensia medie în județul Iași se ridica la 1.909 lei. Nu se știe când va fi gata noua aplicație informatică a CNPP Noua lege a sistemului public de pensii aduce schimbări semnificative, inclusiv principii noi și o formulă de calcul actualizată, ceea ce a impus crearea unei aplicații informatice pentru gestionarea dosarelor de pensionare. Aplicația ar fi trebuit să fie gata încă de la sfârșitul lunii trecute, după cum anunța CNPP.
„Acest proces complex se realizează împreună cu un consorțiu de firme specializate, în baza unui contract care are ca termen de finalizare a aplicației utilizată la calculul pensiilor conform noii legi luna octombrie 2024, urmând ca după această dată aplicația să fie dată în producție. Complexitatea întregului demers este dată și de obiectivul ambițios pe care CNPP și l-a propus, respectiv acela de a integra toate modulele de calcul anterioare, toate versiunile de calcul impuse de legislațiile anterioare, respectiv de creare a unei baze de date unitare care să permită un istoric accesibil al tuturor dosarelor”, preciza CNPP într-un comunicat de presă. Tot CNPP arăta că, până când aplicația va fi finalizată și operațională, casele teritoriale de pensii vor înregistra dosarele noi și le vor analiza, urmând să emită deciziile de pensionare în ordinea depunerii cererilor, cu respectarea termenului legal de 45 de zile.