Iarna își intră în drepturi și în România. De joi, vremea se schimbă radical, specialiștii de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), anunțând lapoviță și ninsori în mare parte din țară, în perioada 18 noiembrie-1 decembrie. Miercuri, cerul se va înnora dinspre regiunile vestice, iar precipitaţiile se vor extinde treptat şi vor cuprinde toate regiunile. Va ploua, însã începând din orele serii, în zonele de deal şi de munte, în Maramureş şi Transilvania vor predomina ninsorile, iar în Moldova şi pe alocuri în rest vor fi şi precipitaţii sub formã de lapoviţã. Vor fi intensificãri ale vântului, la munte, cu precãdere la altitudini mari, unde rafalele vor fi de peste 80 km/h viscolind ninsoarea. Temperaturile maxime se vor situa între 8 şi 18 grade, iar cele minime între -3 şi 7 grade.
Citește și: Prognoza meteo. Un val de aer polar loveşte România la mijlocul săptămânii
În sezonul rece, mașinile trebuie să fie echipate corespunzător, mai ales înainte de a circula pe drumuri înghețate, cu polei și zăpadă. Și cum vremea se răcește semnificativ, sfaturile lui Titi Aur pentru șoferi în această perioadă sunt binevenite. Titi Aur, pilot și expert în conducerea defensivă, a explicat de ce și cât timp trebuie să stăm cu motorul mașinii pornit pe loc, înainte de a pleca la drum, iarna.
Citește și: Noi reguli la RAR. Motivul banal pentru care șoferii ar putea fi refuzați la inspecția programată
Titi Aur recomandă, înainte de a pleca la drum, să se stea câteva zeci de secunde cu motorul pornit pe loc. În condițiile în care plecarea de pe loc se va face fără încălzirea motorului, atunci uzurile ar putea fi mari.
„Dacă plec cu motorul rece de pe loc, uzurile sunt foarte mari când motorul este foarte rece”, a precizat expertul în conducere defensivă.
Pe de altă parte, pilotul susține că motorul nu trebuie să ajungă la o temperatură optimă, înainte de a pleca de pe loc. Dar în lipsa așteptării, piesele interne ale motorului, îndeosebi cele mobile, se uzează mai repede.
„Dacă pornesc motorul și îl las să meargă până când ajunge la temperatura normală de funcționare, va dura foarte mult, voi polua foarte mult și va ajunge foarte greu la acea temperatură. (…) Ideal este ca atunci când pleci iarna sau chiar și în perioade mai puțin reci, pornești motorul, după câteva zeci de secunde poți să pleci de pe loc. Dar atenție! Nu-l accelerezi, nu mergi la maxim, nu îl turezi!”, a mai spus Titi Aur, într-o postare pe Facebook.