UMB, compania lui Dorinel Umbrărescu, a început lucrările la podul peste Lacul Cernica (în lungime de 1300 m), aflat în arie protejată (cea mai dificilă structură din cadrul proiectului), precizează șeful CNAIR.
Potrivit lui, stadiul fizic pe șantier este de 27%, iar constructorul este mobilizat cu 148 de muncitori și 89 de utilaje, care execută următoarele lucrări:
– platforma de pământ în lacul Cernica (stadiu fizic de 90%) pentru pregătirea forajelor la piloții podului,
– umpluturi cu balast,
– forajele la piloții peste pasajul peste DJ301,
– armare și cofrare la pasajul peste CF.
„Lotul 4 al A0 Nord va face joncțiunea cu Autostrada București – Constanța (A2) printr-un nod rutier, iar termenul contractual de finalizare este primăvara anului 2026. Însă, dacă se va menține ritmul actual de lucru, antreprenorul poate finaliza lucrările pe acest lot în toamna anului viitor (2025)”, conchide Cristian Pistol.
Luna trecută, lotul 4 Nord (Pantelimon – Glina) din Autostrada Bucureștiului (A0) ajunsese la un stadiu fizic de 22%, a anunțat atunci Cristian Pistol, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
În august 2020, a fost semnat contractul „proiectare și execuție Autostrada de Centură București km 0+000-km 100+900, sector centura nord km 0+000-km 52+770, lot 4 km 47+600 – km 52+070”, cu ofertantul declarat câștigător, asocierea Sa & Pe Construct (lider de asociere) – Spedition UMB – Tehnostrade, companie deţinută de Umbrărescu.
A0 Nord lot 4
Valoarea contractului, la semnare: 312,63 milioane de lei fără TVA.
Lungime: 4,47 km
Sursa de finanțare: fonduri europene nerambursabile.
Secretar de stat în Ministerul Transporturilor: Etapă importantă în construirea Autostrăzii Sibiu – Piteşti – A avut loc turnarea betonului final al structurii de rezistenţă pe primul tronson al Tunelului Daniela
Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Irinel Ionel Scrioşteanu. Anunţă, marţi, că s-a depăşit o etapă importantă în construirea Autostrăzii Sibiu – Piteşti, respectiv a avut loc turnarea betonului final al structurii de rezistenţă pe primul tronson al Tunelului Daniela, aflat în adminsitrarea unui consorţiu austriac, PORR.
”Sunt pe şantierul Secţiunii 4: Tigveni – Curtea de Argeş a Autostrăzii Sibiu – Piteşti, unde, noaptea trecută, am trecut la o nouă şi importantă etapă în construirea primului tunel rutier la nivel de autostradă de pe acest drum de mare viteză. Noaptea trecută a avut loc turnarea betonului final al structurii de rezistenţă pe primul tronson (12,5 m) al Tunelului Daniela”, anunţă, marţi, Irinel Ionel Scrioşteanu.
Potrivit acestuia, s-a trecut pragul de 2000 metri tunel forat din lungimea totală a ambelor fire (2692 metri):
De asemenea, au fost realizaţi 1.290.000 mc din 1.700.000 mc de excavaţii, au fost realizaţi 325.000 mc din 540.000 mc de umpluturi.
”Continuă lucrările aferente structurilor existente pe acest lot şi se află în diferite stadii: lucrări de armare, cofrare şi betonare elevaţii, grinzi de rezemare, turnare plăci de suprabetonare, lucrări de instalare grinzi şi predale prefabricate, lucrări de sudură tablier metalic. Continuă lucrările de consolidări prin execuţia saltelelor antierozionale, aripi din gabioane, umpluturi din balast în spatele culeelor. Sunt în curs de finalizare lucrările la podeţele prefabricate”, a mai transmis secretarul de stat.
Acesta a precizat că antreprenorul are mobilizate în şantier 650 persoane şi 210 utilaje şi echipamente de construcţii.
Secţiunea 4: Tigveni – Curtea de Argeş are o lungime de circa 10 km, iar pe această secţiune vor fi realizate 13 lucrări de artă, dintre care 12 poduri, pasaje şi viaducte, cel mai lung viaduct fiind de 630 de metri. Cuprinde şi construcţia unui nod rutier la Ţigveni, care va face conexiunea cu Secţiunea 3 a Autostrăzii Sibiu – Piteşti.
Autostrada Sibiu – Piteşti va avea o lungime de 122 de km, este împărţită în 5 secţiuni, va lega Centrul şi Vestul României de reţeaua europeană de autostrăzi, fiind parte importantă a Coridorului de Transport Pan-european nr. IV.
Antreprenorul general, compania turcă Ozaltin, alături de asociații Strade Bauunternehmung și Visio, reușesc să finalizeze lucrările cu 3 luni înainte de termenul contractual, mai spun reprezentanții asociației.
“Doar UMB, Strabag, Porr, WeBuild (fostă Astaldi) și defuncta Tirrena Scavi au mai reușit inaugurări curate înainte de termen pe autostrăzile din România”, au precizat aceștia.
“La început de septembrie constructorii erau în urmă la structuri și eram încă foarte sceptici. Dar în ultimele două luni au recuperat excelent pe partea de structuri: acum mai au doar câteva supratraversări cu finisajele de făcut și încă niște treabă pe corpul drumului expres. Astfel că darea în trafic în decembrie 2024 este certă, data exactă fiind decisă în special de vreme”, punctează asociația care monitorizează evoluția proiectelor majore de infrastructură din țară.
DEx12 este primul Drum Expres aflat în construcție în România pe traseul Pitești – Slatina – Craiova, cu o lungime totală de 121,18 km. Loturile II și III au fost deschise în 2022, respectiv 2023.