Cardurile educaţionale, un ajutor social pentru familiile cu probleme financiare, încep să fie încărcate, deşi ar fi trebuit fi utilizate la început de an pentru rechizite. Elevii si prescolarii care provin din familii defavorizate, fara venituri sau cu venituri mici beneficiaza de tichete educationale in valoare de 500 de lei, conform Ordonantei nr. 83/2023. Pentru acest lucru, parintii sau tutorii copiilor trebuie sa depuna o cerere la secretariatul scolii, in primele saptamani de la inceputul cursurilor anului scolar 2024-2025. Ajutorul de 500 de lei, sub forma de tichete educationale, va fi incarcat pe carduri incepand de luni, 18 noiembrie.
Cu tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educational se pot achizitiona rechizite necesare frecventarii scolii – articole de papetarie, caiete, stilouri, articole pentru pictura, ghiozdane si alte articole necesare in scoli si gradinite, precum si articole de vestimentatie necesare frecventarii scolii si gradinitei.
Cardurile educaționale în valoare de 500 de lei au început să fie încărcate în mai multe județe, anunță părinți prin mesaje primite de Edupedu.ro. Printre județele unde au intrat banii pe cardurile se află Dâmbovița, Sălaj, Botoșani, Sibiu, Neamț, Iași, Bacău sau Vrancea.
Printre județele în care s-au încărcat carduri sunt Dâmbovița, Sălaj, Botoșani, Sibiu, Neamț, Iași, Bacău, Vrancea, potrivit mesajelor.
Amintim, părinții care au depus cereri pentru anul acesta școlar 2024-2025 și care nu aveau carduri le vor primi “în perioada următoare”, anunța Ministerul Investițiilor săptămâna trecută.
Cardurile educaționale trebuie utilizate exclusiv pentru cumpărarea de rechizite și articole de vestimentaţie necesare frecventării şcolii şi grădiniţei, potrivit OUG nr. 83/2023. Pe site-ul -ul Ministerului Fondurilor Europene apar mai multe informații despre tichete și utilizarea lor.
Elevii de clasele primare și gimnaziu și preșcolarii care provin din familii defavorizate și se încadrează în anumite condiții primesc cardurile educaționale în valoare de 500 de lei pentru a rechizite și haine.
Toți cei care s-ar încadra în condițiile programului cu fonduri europene, „Sprijinirea copiilor din familii dezavantajate prin acordarea de tichete sociale, pe suport electronic, pentru sprijin educațional“, prin oug nr 83/ 2023 pot face cerere pe tot parcursul anului școlar.
Vezi aici condițiile sunt diferite pentru preșcolari, elevii din clasele primare și gimnaziu.
Nu există o dată precizată în lege la care beneficiarii vor primii banii pentru rechizite sau cardurile. După depunerea cererilor până în 23 octombrie, și trimiterea datelor până în 1 noiembrie către MIPE, procedura este una anevoioasă. Trebuie verificate veniturile familiilor care au depus cereri să se încadreze în anumite criterii pentru a putea primi banii. STS face verificările.
Anul trecut abia de Crăciun a trimis lista către Ministerul Fondurilor Europene, cel care se ocupă de implementarea programului. Unul dintre motivele întârzierii a fost faptul că Ministerul Educației nu a trimis la timp listele cu numele beneficiarilor pentru ca STS să le poată verifica.
Amintim că banii pentru rechizite prin acest program nu au ajuns niciodată la elevi și părinți înainte să înceapă școala. Anul trecut școlar, primii bani au fost virați abia la finalul lunii ianuarie, la 5 luni de la începerea școlii, iau în ultima săptămână de școală aproximativ 5 mii de elevii încă nu primiseră cardurile.
Pe măsură ce au trecut anii, numărul beneficiarilor a tot crescut. În 2022 de exemplu, au beneficiat 245.018 (copii/elevi) din 10.115 unități de învățământ. Cardurile fiind livrate până la mijlocul lunii aprilie 2022, potrivit Raportului Ministerului Educației privind starea învățământului. Anul trecut, în 2023-2024, numărul beneficiarilor s-a dublat. Au fost emise 527.108 de carduri, până în iunie, anunța Ministerul fondurilor europene pentru Edupedu.ro.
Ce prevede legea:
Confom noilor reglementari prevazute in OUG nr.112/2024, termenul de depunere a cererilor pentru tichetele de 500 de lei a fost prelungit pana la data de 23 octombrie, iar sumele primite pe card in anul scolar precedent sunt valabile pana la 31 decembrie 2024.
Art. XIII. — Alineatul (5) al articolului 6 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 83/2023 privind unele masuri pentru sustinerea prescolarilor si elevilor dezavantajati care beneficiaza de sprijin educational pe baza de tichete sociale pe suport electronic acordate din fonduri externe nerambursabile si luarea unor masuri in domeniul educatiei, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 928 din 13 octombrie 2023, cu modificarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(5) Pentru potentialii destinatari finali pentru care s-a solicitat masura de sprijin prin cererea prevazuta la alin. (1), Ministerul Educatiei, prin institutiile aflate in subordinea/sub autoritatea sa, asigura si transmite, printr-un canal securizat prin intermediul S.I.I.I.R, catre aplicatia informatica prevazuta la alin. (4), pana la data de 1 noiembrie a anului pentru care se acorda sprijinul, baza de date cu prescolarii si elevii din invatamantul de stat primar si gimnazial care contine numele si prenumele, adresa de domiciliu, codul numeric personal ale acestora, unitatea de invatamant din care provin, nivelul de scolarizare si datele de identificare ale reprezentantului legal sau reprezentantilor legali, tutorelui/tutorilor, dupa caz, numele si prenumele si datele de identificare ale fratilor si surorilor minori.”
Art. XIV. — Sumele incarcate pe suport electronic pentru anul scolar 2023—2024, conform prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 83/2023 privind unele masuri pentru sustinerea prescolarilor si elevilor dezavantajati care beneficiaza de sprijin educational pe baza de tichete sociale pe suport electronic acordate din fonduri externe nerambursabile si luarea unor masuri in domeniul educatiei, pot fi utilizate pana la data de 31 decembrie 2024 inclusiv.
Art. XV. — Prin derogare de la alin. (2) al art. 6 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 83/2023 privind unele masuri pentru sustinerea prescolarilor si elevilor dezavantajati care beneficiaza de sprijin educational pe baza de tichete sociale pe suport electronic acordate din fonduri externe nerambursabile si luarea unor masuri in domeniul educatiei, reprezentantul legal sau reprezentantii legali, tutorele/tutorii potentialilor destinatari finali, care se incadreaza in conditiile de eligibilitate prevazute la art. 4, depun la unitatea de invatamant cererea prevazuta la alin. (1), in termen de 45 de zile calendaristice de la inceputul cursurilor pentru anii scolari 2024—2027.
– Cerere tip- conform modelului
– Copii CI parinti
– Copii Certificate nastere/CI ( ceilalti copii aflati in componenta familiei)