Magistrații Curții de Apel au dispus excluderea mai multor probe și declarații din dosar, invocând neregularități. Decizia este definitivă, iar echipa de avocați a fraților Tate o consideră un pas important către exonerarea acestora.
Curtea de Apel București a admis contestațiile formulate de Andrew Tate, Tristan Tate, Georgiana-Manuela Naghel și Alexandra-Luana Radu împotriva hotărârii Tribunalului București din aprilie 2024. În minuta instanței, se arată:
„Admite excepţia invocată din oficiu de judecătorii de cameră preliminară din cadrul Curţii de Apel Bucureşti. Admite, în parte, cererile şi excepţiile formulate de contestatorii inculpaţi Tate III Emory Andrew, Tate Tristan, Naghel Georgiana-Manuela şi Radu Alexandra-Luana. Constată neregularitatea rechizitoriului nr. 1305/D/P/2022 din data de 15.06.2023 al Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie – DIICOT – Structura Centrală prin care contestatorii-inculpaţi Tate III Emory Andrew, Tate Tristan, Naghel Georgiana-Manuela şi Radu Alexandra-Luana au fost trimişi în judecată”.
Printre problemele identificate în rechizitoriu se numără:
„Modalitatea de prezentare a situaţiei de fapt şi de descriere a elementelor constitutive în cazul infracţiunii de trafic de persoane comisă de contestatoarele Radu Luana şi Naghel Georgiana-Manuela”.
„Încălcarea dreptului la apărare al inculpatului Tate III Emory Andrew raportat modalitatea de aducere la cunoştinţă a acuzaţiei de trafic de persoane cu privire la persoana vătămată Christiana Bourne”.
„Neindicarea sumelor cu privire la care se impune a se dispune confiscarea specială”.
De asemenea, instanța a constatat nulitatea relativă a unei încheieri de ședință din aprilie 2024 și a dispus:
„Excluderea declaraţiilor date de două persoane în procedura audierii anticipate, precum şi a declaraţiilor date în calitate de martori de Tate III Emory Andrew şi Tate Tristan. În conformitate cu Decizia nr. 22 din 18 ianuarie 2018 a Curţii Constituţionale, dispune îndepărtarea de la dosarul cauzei a acestor mijloace de probă, precum şi eliminarea referirilor la aceste mijloace de probă şi eliminarea redării conţinutului acestor mijloace de probă din actele procedurale existente la dosarul de urmărire penală.”
Procurorii DIICOT au la dispoziție cinci zile pentru a decide dacă mențin dispoziția de trimitere în judecată sau solicită restituirea cauzei. Minuta precizează:
„Stabileşte termen la 10 decembrie 2024 ora 13:00, pentru când se vor cita inculpaţii, intimatele-părţi civile şi intimatele-persoane interesate şi se vor încunoştinţa apărătorii aleşi şi apărătorii din oficiu”.
Echipa juridică a fraților Tate a catalogat decizia drept o victorie semnificativă.
„Aceasta este o victorie monumentală pentru clienţii noştri, care şi-au menţinut nevinovăţia de la început. Decizia instanţei de a exclude probele cheie şi de a solicita rectificarea rechizitoriului demonstrează lipsa unor acuzaţii fundamentate împotriva lor. Se face dreptate, iar acesta este un pas esenţial către exonerarea lor”, a declarat Eugen Vidineac, avocat principal.
Avocații au adăugat că această hotărâre „subliniază importanța respectării drepturilor legale și constituționale, asigurând un proces judiciar echitabil și transparent”.