Lovitură grea pentru angajaţii din spitale. Înalta Curte a decis că salariile nu trebuie să fie la nivelul maxim al anului 2022

Înalta Curte a stabilit că nivelul de salarizare a personalului tehnic, economic şi socio-administrativ din spitalele publice finanţate din venituri proprii, dar aflate în subordinea MS, nu trebuie să fie la maximum anului 2022.
Alina Costache
19 nov. 2024, 15:32
Lovitură grea pentru angajaţii din spitale. Înalta Curte a decis că salariile nu trebuie să fie la nivelul maxim al anului 2022

Salariile personalului tehnic din spitale nu cresc. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis, luni, că stabilirea nivelului de salarizare a personalului tehnic, economic şi socio-administrativ din cadrul spitalelor publice finanţate integral din venituri proprii, aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii (MS), nu trebuie să se realizeze la nivelul maxim al anului 2022.

Tribunalul Cluj a solicitat ÎCCJ dezlegarea următoarei chestiuni de drept: “Dacă, subsecvent reţinerii aplicabilităţii Anexei VII a Legii nr. 153/2017, în aplicarea dispoziţiilor art. 1 din Anexa VII a Legii nr. 153/2017, stabilirea nivelului de salarizare a personalului tehnic, economic şi socio-administrativ din cadrul spitalelor publice finanţate integral din venituri proprii, aflate în subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea Ministerului Sănătăţii, trebuie să se realizeze la nivelul maxim al anului 2022?”

Salarii medici 2024. 1.000 de lei în plus pentru doctorii care fac gărzi. Anunţ de la Guvern: „Nu scade indemnizaţia!”

Solicitarea Tribunalului Cluj a fost conexată cu sesizarea Curţii de Apel Suceava privind dezlegarea următoarei probleme de drept: “Dacă în interpretarea şi aplicarea prevederilor art. 2 alin. (1) lit. c) şi ale art. 36 alin. (3) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, salarizarea personalului tehnic, economic şi socio-administrativ din cadrul spitalelor publice finanţate integral din venituri proprii, dar care nu se află în subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea Ministerului Sănătăţii (respectiv nu se regăsesc în Anexa 2 din HG nr. 44/2010), se realizează potrivit anexei nr. VII la Legea-cadru nr. 153/2017?”.

ÎCCJ a admis cele două sesizări.  “Decizia nr. 79: Admite sesizările conexate formulate de Tribunalul Cluj – Secţia mixtă de contencios administrativ şi fiscal, de conflicte de muncă şi asigurări sociale în Dosarul nr. 165/117/2024 şi de Curtea de Apel Suceava — Secţia I civilă în Dosarul nr. 1.302/40/2023 şi, în consecinţă, stabileşte că:

În aplicarea dispoziţiilor art. 1 din Anexa nr. VII a Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, stabilirea nivelului de salarizare a personalului tehnic, economic şi socio-administrativ din cadrul spitalelor publice finanţate integral din venituri proprii, aflate în subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea Ministerului Sănătăţii, nu trebuie să se realizeze la nivelul maxim al anului 2022.

Salarii 2024. Creşteri frumoase pentru bugetari în an electoral. Cu cât s-au mărit lefurile angajaţilor la stat din ianuarie

În interpretarea şi aplicarea prevederilor art. 2 alin. (1) lit. c) şi ale art. 36 alin. (3) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, salarizarea personalului tehnic, economic şi socio-administrativ din cadrul spitalelor publice finanţate integral din venituri proprii, dar care nu se află în subordinea Ministerului Sănătăţii, se realizează potrivit Anexei nr. VII la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare”, potrivit site-ului instanţei supreme. Decizia este obligatorie.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Locul aproape abandonat din România, înconjurat de aur și bogății naturale. Puțini își mai fac veacul pe aici: “Unde să se întoarcă cei plecați?”
Capital.ro
Dezvăluirea care îl demolează pe Băsescu. România n-a știut nimic: I-am cerut, dar...
Playtech.ro
Dani Oțil pregătește marea mutare! Face sacrificiul pentru familie, Gabriela a spus tot: „Suntem în negocieri”
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
„Oamenii țipă șocați”. Povestea femeii cu cea mai lungă limbă din lume
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Ungaria somează România. Mesaj categoric de la Budapesta
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cutremur în România, astăzi! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut seismul
Cancan.ro
Ramona Olaru, cu totul la vedere în parcare! Imagini bomba de paparazzi GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România își plânge cel mai iubit actor. A fost un monument al scenei și ecranului. Îl vom păstra veșnic în inimi
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Președintele care va împărți România în două. Ce spune cel mai nou sondaj
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
O farsă medievală cu urne moderne: ce ar fi trebuit să fie campania prezidențială și ce a ajuns