Dacă vrei un preparat simplu și ușor de făcut, care poate fi consumat ca atare sau drept garnitură, un piure de conopidă poate fi alegerea ideală. Îl poți prepara simplu, dar și cu alte ingrediente, mai ales dacă vrei să fie foarte cremos.
Conopida este o legumă apreciată pentru valoarea sa nutrițională. Poate fi utilizată pentru diverse preparate, dar poate fi pusă și la murat. Conține foarte multe fibre, lucru care contribuie la o digestie sănătoasă, precum și la prevenirea constipației.
Conpoida este o sursă bogată de antioxidanți, care contribuie la protejarea celulelor de stresul oxidativ, precum și efectele nocive ale radicalilor liberi. Antioxidanții sunt asociați cu un risc redus de cancer, mai ales cel de colon, de prostată și de sân.
Citește și: Rețetă cozonac cu fistic. Cel mai delicios desert de sărbători pentru familia ta
Această legumă delicioasă poate fi folosită în ciorbe sau supe de legume, dar se poate găti și la cuptor sau gratinată. Un preparat care merită încercat este piureul de conopidă. Deși nu este la fel de popular ca cel de cartofi, este un fel de mâncare pe care mulți îl vor aprecia.
Piureul de conopidă este mai sănătos decât cel de cartofi. În plus, nu este deloc greu de preparat și are o textură cremoasă, dar și un gust foarte bun.
Conopida aleasă pentru piure trebuie să fie albă, fermă, fără semne de decolorare sau alte ptere. Se desface în bucăți mici dacă vrei ca textura piureului să fie foarte cremoasă.
Conopida poate fi fiartă sau gătită la abur, însă, a doua variantă este mai benefică pentru că va păstra mai multe substanțe nutritive ale conopidei, iar piureul va avea o textură mai ușoară. Se fierbe sau se gătește la abut timp de 10 – 15 minute. Conpoida este gata atunci când devine foarte moale. Se adaugă și sare după gust.
Citește și: Rețetă pentru cea mai bună iahnie de fasole de post. Secretul măicuțelor de la Mănăstirea Agapia
Pentru un piure mai cremos, poți adăuga o lingură sau două de unt. O altă variantă este să adaugi câteva linguri de smântână sau brânză. Dacă preferi o variantă mai ușoară, poți folosi ulei de măsline extravirgin. Adaugă o lingură, apoi mai poți completa după gust.
Dacă piureul are o textură prea groasă, mai poți adăuga câteva lingur de lapte, apa de la conopidă sau supă de legume. Se adaugă treptat și se amestecă până când se ajunge la consistența dorită.
Pentru un plus de aromă, poți dăuga usturoi, dar și rozmarin sau nucșoară. Alte variante sunt verdețurile, cum ar fi mărarul sau pătrunjelul. Parmezanul ras sau puțin cheddar îi vor da un gust puțin sărat.