Românii din Timișoara au avut parte de multe neplăceri în ultima perioadă, ultima întrerupere fiind, potrivit comunicărilor oficiale ale Colterm, „în data de 18.11.2024, între orele 09:00 – 15:00, la punctul termic 22” și au fost afectați „consumatorii arondați străzilor Florimund Mercy, Oituz, P-ța I.C. Brătianu, P-ța Unirii, Paul Chinezu, Palanca, Augustin Pacha, Regimentul 5 Vânători, Matei Corvin, însumând un total de 26 branșamente”.
Motivul invocat de companie este legat de defecțiunile tehnice apărute la rețeaua primară de termoficare a orașului. Din păcate, după finalizarea lucrărilor, anumite probleme pot persista. „Poate apărea fenomenul de turbiditate pentru o scurtă perioadă de timp, astfel că recomandăm evitarea utilizării apei în scopuri menajere până la limpezirea acesteia”, se arată în comunicatul Colterm.
Compania Colterm se află în insolvență din anul 2021 și Primăria Municipiului Timișoara a plătit, abia în luna februarie a acestui an, ultima tranşă a datoriei de peste 70 de milioane de lei a serviciului de termoficații către furnizorul E.ON.
Cu toate astea, nu și-a rezolvat problemele financiare și se confruntă cu probleme majore legate de infrastructură. În lipsa unei alternative pentru încălzirea în sistem centralizat, mulți dintre timișoreni sunt nevoiți să recurgă la soluții improvizate și periculoase pentru a face față frigului din locuințe.
Pentru milioane de români, frigul de la final de an vine însoțit de cheltuieli aproape imposibile. Încălzirea locuinței va fi destul de costisitoare iarna. Celor mai mulți oameni din țara noastră le este tot mai greu să țină pasul cu facturile, iar pentru trei milioane de români care se încălzesc cu ajutorul sobelor, costurile pot ajunge chiar și la mii de lei, în această iarnă.
Pentru un apartament cu două camere, românii ar trebui să plătească o factură la energia electrică de aproximativ 100 de lei. Cei care sunt racordați la sistemul centralizat de încălzire se pot aștepta la facturi în valoare de 500 de lei, pentru încălzire și apă caldă.
Românii care se încălzesc cu centrală termică ar putea plăti, pentru gaze naturale, facturi chiar și de 700 de lei.
Sebastian BUrduja, ministrul energiei, a dar asigurări că românii vor plăti și anul acesta facturi la fel ca anul trecut la curent și gaze.
„Preţurile (la facturi – n. r.) nu vor fi mai mari decât iarna trecută. Schema de compensare-plafonare este în vigoare până la 1 aprilie. A fost important şi este important să-i protejăm pe români, pentru că, aşa cum ştiţi, preţul la gaz, dar şi la energie electrică, depinde de lucruri care nu sunt doar la îndemâna României.
Depinde de situaţia din Orientul Mijlociu, depinde de situaţia din Ucraina, depinde de decizia Ucrainei de a continua sau nu tranzitul de gaze ruseşti ş.a.m.d. Deci, în contextul acestor evenimente excepţionale, schema de compensare-plafonare şi-a făcut treaba şi şi-o va face şi în iarna aceasta”, a dat asigurări ministrul Burduja, citat de Agerpres.