O specie de pasăre din România are o memorie extraordinară și poate purta ranchiună până la 17 ani! Îi ține minte pe oamenii care au deranjat-o. Acest exemplar cutreieră și teritoriul țării noastre, chiar și în cele mai comune și populate locuri.
Majoritatea oamenilor nu-și dau seama cât de inteligente sunt păsările, mai ales memoria acestora. Ele își pot aminti foarte bine cine sau ce le-a atacat.
Ei bine, cioara este un maestru al memoriei, această pasăre putând păstra ranchiună timp de până la 17 ani pe cineva care a deranjat-o, chiar și câteva secunde. Comportamentul ei a fost studiat și confirmat de un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Washington (Statele Unite), lansat în anul 2006.
Profesorul John Marzluff, cercetător în domeniul mediului, a pus bazele studiului purtând o mască înfricoșătoare și a capturat temporar șapte ciori pentru teste. Specialistul le-a legat prin inele la picioare înainte de a le elibera în siguranță. În anii următori, expertul și asistenții săi au purtat des și spontan aceeași mască prin campusul universității, în timp ce hrăneau respectivele ciori.
Citește și Singura pasăre din lume care doarme în zbor trăiește și în România. Are un stil de viață unic
Potrivit lui Marzluff, într-un astfel de episod, când purta masca respectivă, 47 dintre cele 53 de ciori pe care le-a întâlnit l-au atacat vehement. Omul de știință a mai dezvăluit că numărul este mult peste cel capturat. Cu alte cuvinte, aceste păsări inteligente au capacitatea să recunoască oamenii care s-au comportat urât cu ele și să transmită ranchiuna altor păsări din comunitatea lor.
Asistenții profesorului John Marzluff au purtat și alte măști, dar nu au fost atacați de aceleași ciori. Apoi, de-a lungul anilor, atacurile s-au diminuat.
Studiul experților americani arată capacitatea remarcabilă a memoriei ciorilor și felul cum pot identifica amenințările întâmpinate anterior chiar și după mulți ani. În plus, cercetarea subliniază și modul inteligent prin care ciorile comunică între ele.