Poarta Deltei SRL, compania lui Costea Dincă, producător de cereale bio cu afaceri de 63,5 milioane de lei în 2023, va construi o fabrică de ulei în comuna Agigea. Antreprenorul a confirmat semnarea contractului de finanțare.
„Am semnat contractul de finanțare de ceva timp. Cel mai probabil anul viitor vom demara și construcția (fabricii n.red.), în județul Constanța, la Agigea”, a declarat Costea Dincă, potrivit Economica.net.
Proiectul, cu o valoare totală de 243,7 milioane de lei, a primit un ajutor de stat de 119,2 milioane de lei prin INVESTALIM. Conform AFIR, scopul acestuia este „îmbunătățirea competitivității economice a societății prin realizarea unei investiții inițiale într-o nouă activitate economică în domeniul fabricării uleiurilor vegetale (din semințe oleaginoase), respectiv diversificarea activității unității din cadrul punctului de lucru din comuna Agigea, județul Constanța”.
Deși Poarta Deltei SRL cultivă cereale și oleaginoase pe aproximativ 250 de hectare în sistem ecologic, Dincă a subliniat că fabrica nu va procesa neapărat materie primă din producția proprie.
„Anul acesta am semănat rapiță și grâu”, a adăugat antreprenorul.
Barret Family SRL, afacerea lui Iancu Victor din Mizil, cu venituri de 57,2 milioane de lei în 2023, va investi 404,5 milioane de lei într-o fabrică de procesare a semințelor oleaginoase, situată în localitatea Țânțăreni, Gorj. Din această sumă, 234,8 milioane de lei provin din ajutor de stat prin INVESTALIM.
Conform Consiliului Județean Gorj, fabrica va fi amplasată pe un teren de 12 hectare concesionat de la stat, iar investiția va începe imediat.
„A fost semnat contractul de finanțare pentru fabrica de ulei ce va fi construită la Țânțăreni, o locație aleasă strategic datorită proximității față de producătorii de floarea-soarelui din județele Dolj și Olt. Concesiunea terenului de 12 hectare a fost deja pusă la dispoziție, iar odată cu semnarea contractului de finanțare, investiția propriu-zisă va începe imediat. Semințele de floarea-soarelui din județele Gorj, Dolj și Olt vor fi procesate local, creând astfel valoare adăugată și locuri de muncă pentru comunitatea noastră”, se arată într-un comunicat al instituţiei.
Cele două investiții vor contribui semnificativ la dezvoltarea economiei locale și la crearea de locuri de muncă în județele Constanța și Gorj.