Dinamica prețurilor din imobiliare a confirmat, în ultimii ani, că anumite zone din București își păstrează ”statutul” exclusivist, în vreme ce alte cartiere, aflate la periferie, rămân cele mai ieftine și sunt, totodată, cele mai accesibile din acest punct de vedere.
În topul cartierelor din Capitală, alcătuit în funcție de prețul unui metru pătrat de teren, lider este Herăstrău. Aflat lângă cel mai mare parc din București, cartierul atrage cumpărătorii cu venituri mari și investitorii interesați de proprietăți premium, notează fanatik.ro. Prețul mediu al unui metru pătrat în cartierul Herăstrău este 3.041 de euro.
Al doilea în clasament este cartierul Aviatorilor-Kiseleff, renumit pentru poziția centrală, arhitectura elegantă, străzile liniștite și vecinătatea unor centre culturale și administrative. În Aviatorilor-Kiseleff, prețul mediu al unui metru pătrat este de 2.759 de euro.
Din top nu putea lipsi Dorobanți, cartier recunoscut pentru magazinele exclusiviste, restaurantele de lux și viața socială intensă, depășită în ultimii ani, e drept, de cea din Centrul Vechi. Dorobanți este pe locul 3 în clasamentul celor mai scumpe cartiere din București, cu un preț mediu de 2.736 de euro al metrului pătrat.
Experții imobiliari spun că aceste prețuri sunt conforme cu localizarea, standardele construcțiilor și cele serviciilor din aceste cartiere scumpe.
Aceleași criterii sunt valabile, în mod logic, pentru cartierele din coada clasamentului, cele mai ieftine din București. Acestea sunt Ferentari, Giurgiului și Prelungirea Ghencea, conform prețului mediu al unui metru pătrat.
În Ferentari, cel mai ieftin cartier al Capitalei, metrul pătrat costă, în medie, doar 1.236 de euro, fiind cam de trei ori mai mic decât în cel mai scump cartier bucureștean, Herăstrău.
Un pic mai scump, dar nu cu mult, este metrul pătrat în cartierele Giurgiului și Prelungirea Ghencea: 1.294, respectiv 1.295 de euro.
La nivelul Capitalei, în perioada iulie – septembrie, prețul mediu al apartamentelor era de 1.662 de euro pe metrul pătrat util, cu 2 la sută mai mult față de trimestrul anterior și cu 5 mai mare față de aceeași perioadă din 2023.
Specialiștii spun că aceste creșteri ale prețurilor sunt urmarea cererii ridicate pentru locuințe și a costurilor de construcție.
Citește și Stațiunea din România în care Nicolae Ceaușescu voia să aibă loc Jocurile Olimpice de Iarnă