Plajele de la malul Mării Negre sunt cele mai poluate din Europa, arată un raport al Agenției Europene de Mediu. Față de alți ani, vara trecută turiștii sosiți în vacanță pe litoralul românesc au lăsat mai puține gunoaie. Ecologiștii spun că la finalul sezonului estival au strâns mai puține gunoaie de pe plajă, față de anii trecuți. Datorită progamului Reuro, turiștii nu au mai aruncat pet-uri pe plajă, în schimb mucurile de țigară s-au înmulțit.
Ecologiștii spun că cele mai multe gunoaie au strâns anul acesta de pe plajele din Năvodari, Mamaia Nord și Constanța.
”Un element care ne-a surprins, mucurile de țigară, cantitatea de anul acesta este mai mult decât jumătate din totalul numărului de deșeuri înregistrate. Mucurile de țigară sunt extrem de periculoase atât pentru viețuitoarele marine, cât și pentru sănătatea umană.”, spune Angi Paiu, biolog ONG Mare Nostrum, potrivit stirileprotv.ro.
Biologii se plâng că suprafețele de nisip arată ca o scrumieră. De exemplu, pe plaha din Constanța chiștoacele sunt la tot pasul. Administratorii de plajă spun că fac eforturi pentru ca bucățica de nisip pe care o administrează să fie cât mai curată.
”Fiecare beach boy care adună cele mai multe pahare de chiștoace are un bonus la final de zi.”, spune Răzvan Chițan – administrator plajă.
”Le punem la dispoziție coșuri de gunoi, scrumiere, găletușe, etc pentru mucuri de țigară și gunoaie micuțe, cam alea sunt problema mare, gunoaiele mari se iau, cele micuțe rămân aruncate și luate de vânt.”, spune și Andrei Ștefan, un alt administrator de plajă.
Cele mai curate plaje sunt cele în care oamenii ajung mai greu. Un astfel de loc este plaja de la Edighiol, din cadrul rezervației Biosferei Deltei Dunării.
”Practic este interzis să mergi acolo sau cel puțin ai nevoie de anumite premise, am înregistrat numărul cel mai mic.”, spune biologul Marian Puiu.
Ultimul raport publicat de Agenția Europeană de Mediu arată că plajele situate pe coastele Mării Negre sunt cele mai poluate cu 475 de elemente de deșeuri pe suta de metri, urmate de plajele de la Marea Mediterană, în timp ce suprafețele de nisip de lângă Marea Baltică sunt cele mai curate.