Românii care locuiesc la curte trebuie să știe că incendiile ilegale de deșeuri reprezintă o problemă cronică pentru locuitori, care sunt afectați de poluarea constantă și riscurile pentru sănătate.
Recent, un nou incendiu de deșeuri a avut loc marți seara, în cartierul Kuncz din Timișoara, iar autoritățile au fost rapid alertate de locuitorii zonei. Aceștia au observat focul și au contactat imediat poliția, provocând o intervenție rapidă a autorităților pentru a preveni extinderea incendiului.
Oamenii legii au evaluat situația și au reușit să stingă flăcările, dar au constatat că incendiul a fost provocat de o persoană care a ars ilegal deșeuri. „Când începe să ardă, e imposibil să stai în casă. Sunăm la 112, dar degeaba, situația rămâne aceeași”, a povestit un locuitor afectat de fumul dens.
Citește și: Un bărbat din Constanța a primit o amendă de 30.000 de lei după ce a aruncat deșeuri pe plajă
În urma acestui incident, polițiștii locali au aplicat o amendă de 45.000 de lei unui bărbat de 38 de ani, care a fost prins în timp ce dădea foc unor deșeuri pe strada Zefirului din Kuncz.
Cartierul Kuncz continuă să fie o zonă foarte poluată, unde focurile de deșeuri sunt frecvente, confruntându-se și cu o lipsă acută de intervenții din partea autorităților. „Am făcut sute de petiții, dar nu s-a schimbat nimic. Suntem abandonați”, au declarat locuitorii, potrivit Tion.ro.
„Focurile sunt stinse, dar gunoaiele tot ard, iar fumurile ne afectează grav sănătatea”, a declarat un alt locuitor din cartier, subliniind că, deși autoritățile intervin, soluțiile sunt temporare.
Fostul ministru al Mediului, Tanczos Barna, anunțase că intenționează să modifice legislația pentru a pedepsi mai aspru persoanele care ard ilegal deșeuri și anume să adopte pedepse cu închisoarea.
”Garda de Mediu a făcut peste 2.400 de controale în zona respectivă în 2021. Au fost perioade în care s-a mers cu zeci, chiar 150 de jandarmi și polițiști, au fost arestări, confiscări de mijloace de transport cu care se transportau acele deșeuri, amenzi aplicate.
Soluția este complexă, în sensul că pe de o parte trebuie să mergem cu aceste măsuri coercitive, să dăm amenzi, să arestăm persoane care nu respectă legea.
Trebuie să modificăm legislația, să ajungă să facă pușcărie cel care face asemenea fapte și să trecem de la amenda contravențională la o amendă penală sau la închisoare între 3 și 6 luni, sau între 6 luni și un an.
Acele rețele care strâng deșeurile și le dau foc pentru a valorifica pe mai departe metalele rezultate trebuie distruse”, a spus fostul ministru.