Ziua bună se cunoaște de la… băutura de dimineață. Unii preferă cafeaua, alții, o cană de ceai. În multe țări, plăcerea unui ceai este independentă de momentul zilei – se bea și dimineața, și la o gustare de după-amiază, și seara, în fața televizorului.
Când faci un ibric mare de ceai, se întâmplă deseori să nu apuci să-l bei pe tot înainte să se răcească. Iar ceaiul, odată ce îi scade temperatura, devine amar. Sau cel puțin așa îl percep receptorii ”responsabili” de acest gust.
Chimiștii de top însă nu studiat degeaba. S-au ocupat inclusiv de această ”problemă” a ceaiului și au descoperit un truc genial prin care gustul nu se schimbă odată cu răcirea: să pui un praf de sare!
Da, da: sare! Nu vă îngrijorați, acest ingredient, adăugat în cantitate foarte mică, nu va schimba nicidecum gustul ceaiului. Sarea va acționa pentru blocarea receptorilor gustului amar, iar astfel ne vom putea bucura de ceai la ”standardele” lui inițiale.
Citește și Gogoși pufoase de post după rețeta buncii! Gustul delicios care îți va aduce aminte de copilărie
Iată ce spun savanții despre acest ”secret” pe cât de simplu, pe atât de eficient.
“Noutatea este înțelegerea din perspectiva chimiștilor. Cred că oamenii se tem că vor ajunge să simtă sarea, dar nu este ca și cum se pune zahăr în ceai. Prin adăugarea unei cantități mici de sare de masă, veți neutraliza gustul amar. Este în regulă să experimentați. Eu am făcut experimente în bucătăria mea, așa că… hai, canalizați-vă latura de savant”, spune chimista americană Michelle Francl, citată de BBC.
Altfel, în topul mondial al celor mai mari băutori de ceai, primii în lume sunt turcii, irlandezii și britanicii, cu cel mai mare consum anual pe cap de locuitor. Acum zece ani, România era pe locul 45 în lume la acest capitol, cu un consum de 70 de grame de om în 12 luni. O cantitate mică în raport cu consumul din țările din Top 3, însă, chiar și așa, nu strică să ținem minte ”secretul” prin care ceaiul își păstrează gustul, nu-i așa?