Borcanele cu dulceață pot fi evitate de români atunci când găsesc mucegai în ele. Dacă nu vrei să te mai confrunți cu această problemă, în primul rând trebuie să știi că trebuie să folosești capace extrem de curate. De altfel, este foarte important și borcanele să fie la fel.
Mai departe, trebuie să acorzi o mare atenție la sterilizarea borcanelor, atunci când faci dulceață. În acest fel, te asiguri că bacteriile nu vor fi prezente absolut deloc. Însă, trebuie să verifici și capacele, să sigileze perfect conținutul, ca să nu ai o surpriză neplăcută mai târziu.
Atunci când folosești capace care au mai fost folosite și în trecut, este posibil ca acestea să fie strâmbe și nu vor mai sigila perfect borcanul. Cel mai bine ar fi să se cumpere capace noi.
Citește și: Dulceață de prune fără zahăr. Rețeta perfectă pentru cei aflați la dietă
Primul pas este să speli foarte bine borcanele, mai ales dacă folosești unele mai vechi. Nu neglija nici capacele, care au un rol foarte important la sterilizare.
Dacă borcanele sunt crăpate sau ciobite, ar fi bine să nu le folosești pentru dulceață. Atunci când vor fi sterilizate, acestea vor crăpa mai mult și este posibil să se și spargă.
Borcanele se țin la cuptor în jur de 15-20 de minute, iar temperatura trebuie să fie de 150 grade Celsius. Capacele le poți steriliza în apă clocotită pentru a proteja garniturile din plastic.
Atunci când recipientele sunt uscate, este timpul să pui dulceața. Însă, este bine să pui dulceața fierbinte în borcane calde sau dulceața rece în borcane reci, altfel, acestea se pot sparge de la șocul termic.
Borcanele nu se umplu în totalitate, se lasă puțin spațiu de aproximativ 2 cm. Următorul pas va fi să le pui capacele și să le sigilezi bine, iar apoi să le pui la cuptorul preîncalzit, la 150 grade Celsius, timp de 20-25 de minute.
Pune borcanele în tavă fără ca ele să se atingă, iar apoi scoate-le imediat din cuptor și lasă-le să se răcească.