„Ce mai iei cu 100 de lei din supermarket?” – este o întrebare retorică, pe care mulți dintre noi o aud în jurul lor. Iar răspunsul este unul dezolant. Cu 100 de lei poți lua maximum alimente de consumat o singură zi de o familie formată din trei membri. Și vorbim despre o masă sărăcăcioasă.
Există, însă, câteva trucuri pe care, dacă le respectăm, putem face economii importante fără să facem rabat de la calitate. Iar la sfârșit de lună, dacă tragem linie, vom vedea clar că am reușit să economisim.
Iată cele 10 trucuri care te ajută să faci cumpărături inteligente și să economisești, propuse de houzz.fr.
1. Fă o listă de cumpărături
Planificarea cumpărăturilor este cea mai bună metodă pentru a evita capcanele achizițiilor impulsive. Cu condiția să fii disciplinat și să respecți lista. Ține la îndemână, în bucătărie, o agendă pe care să-ți notezi lucrurile care-ți lipsesc pe măsură ce te lovești de lipsa lor.
Sfat: În prezent există aplicații mobile care te ajută să creezi lista de cumpărături în funcție de meniul săptămânii.
2. Fă inventarul dulapurilor
Înainte de a merge la cumpărături și de a crea lista, fă un inventar și încearcă să compui meniuri folosind alimentele care stau de ceva vreme în dulapuri, frigider și congelator. Acest lucru te va ajuta să faci ordine, să arunci produsele expirate, să eviți cumpărăturile inutile și, în final, să economisești.
3. Lasă copiii acasă
Cei mici sunt extrem de influențabili în materie de marketing. De îndată ce văd un produs dintr-o reclamă sau o jucărie reprezentând un personaj din desene animate, începe coșmarul pentru părinți. Dacă ai posibilitatea, mergi la cumpărături singur.
Dacă copiii sunt suficient de mari, invită-i să participe la „planul economic”! Întreabă-i ce doresc să adauge pe lista de cumpărături, prevenindu-i că nu va exista „bonus” odată ce ajungeți în magazin. La cumpărături, implică-i rugându-i să găsească produsele pe rafturi și nu uita să îi feliciți dacă sunt cuminți!
4. Mergi la cumpărături cu stomacul plin
Pentru a evita tentația, mergi la supermarket cu stomacul plin. Studii realizate în Statele Unite au arătat că cheltuielile pot crește cu 30% atunci când o persoană este flămândă și că tendința este de a alege produse mai puțin sănătoase. Acest truc te va ajuta să eviți cumpărăturile inutile.
5. Consumă produse locale și de sezon
Alimentele produse local și în funcție de sezon sunt mai ieftine de produs și de distribuit, așadar mai ieftine de achiziționat. Însă nu este singurul argument în favoarea lor. Aceste alimente sunt și mai prietenoase cu mediul, permit sprijinirea economiei locale, sunt mai gustoase și mai sănătoase, deoarece produsele culese la maturitate conțin mai puțini aditivi.
Dacă ai ocazia, cumpără produse proaspete din piața orașului sau direct de la fermierul din zonă. Evitând marile magazine, vei economisi bani!
6. Cumpără produse la vrac sau en gros
Vânzarea la vrac revine în forță în supermarketuri, ceea ce permite consumatorilor să cumpere exact cantitatea de care au nevoie. Pe lângă faptul că este economică, vânzarea la vrac este ecologică, deoarece elimină ambalajul și limitează risipa.
Poți achiziționa, de asemenea, produse de uz zilnic en gros (apă, hârtie igienică etc.). Magazinele fac adesea reduceri la acest tip de format.
7. Fii fidel, dar vigilent
Magazinele investesc mult în programele de fidelizare pentru a-și determina clienții să le calce pragul cât mai des și, dacă se poate, să nu calce la fel de des pragul concurenței. Dacă frecventezi același magazin în mod regulat, poate fi avantajos să folosești cardurile de fidelitate.
Însă atenție la capcane! Campaniile de promoții pentru clienții fideli pot stimula achizițiile. Nu uita să compari prețurile: uneori, oferta magazinului pe care-l frecventezi este mai puțin atractivă decât cea a unui competitor.
8. Nu te lăsa păcălit
Este, probabil, cea mai veche strategie comercială din lume: produsele cele mai scumpe sunt la nivelul ochilor, la fel cum dulciurile sunt la nivelul copiilor! Așadar, nu ezita să scanezi rafturile de sus și de jos și să compari mereu prețurile.
Nu trece cu vederea prețul per kilogram scris pe etichete. Rafturile de capăt sunt, de asemenea, zone strategice, destinate cumpărătorilor grăbiți care nu își iau timp să compare prețurile. În zona caselor, tentația este la maximum, locul unde achizițiile impulsive sunt la ordinea zilei.
9. Evită cumpărăturile online
Aproape toate lanțurile mari oferă acum cumpărături online. Însă studii recente arată că achizițiile online costă, în medie, cu 13,4% mai mult decât în supermarketul fizic.
Gestionarea unui supermarket online include multe cheltuieli: spațiu de depozitare, forță de muncă pentru pregătirea și livrarea comenzilor, administrarea site-ului… Iar, inevitabil, clientul plătește: produsele online sunt puțin mai scumpe decât în magazin.
10. Alege plata cu numerar
Un studiu recent arată că cheltuim cu aproximativ 20% mai puțin când plătim în numerar. Acest lucru se explică prin faptul că ne controlăm mai bine banii atunci când îi vedem în fața ochilor, ceea ce nu se întâmplă cu cardurile de credit.
Pentru a pune în practică acest sistem, trebuie mai întâi să aloci o sumă săptămânală pentru cumpărături, în funcție de cheltuielile obișnuite și obiectivul bugetar. Lasă cardurile acasă!