Un nou ciclon lovește cu putere România. Vom avea ninsori abundente și ger. ANM a emis mai multe avertizari cod galben, portocaliu și chiar roșu de viscol.
UPDATE.
Poliţiştii anunţă, joi, că, la ora prânzului, se circulă în condiţii de lapoviţă şi ninsoare slabă în mai multe judeţe ale ţării, iar pe DN 18, în Maramureş, mai multe camioane au rămas blocate pe şosea, Fraficul feroviar este, de asemena, blocat de copaci căzuţi pe linia ferată, în judeţele Braşov şi Harghita.
”Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, la această oră, sunt semnalate precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare slabă şi se circulă în condiţii de iarnă în zona înaltă a judeţelor Bacău, Braşov, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Gorj, Neamţ şi Prahova. Nu sunt impuse restricţii de circulaţie şi se acţionează cu utilaje pentru curăţarea carosabilului şi împrăştierea de material antiderapant”, anunţţă, joi, Centrul Infotrafic.
Potrivit poliţiştilor, pe DN 18, în zona localităţii Borşa, judeţul Maramureş, mai multe camioane au rămas blocate pe şosea nin cauza ninsorii viscolite.
”Traficul rutier se desfăşoară pe un sens, alternativ. Acţionează utilaje pentru deszăpezire şi se estimează reluarea normală a traficului după ora 13.00”, a mai transmis sursa citată.
În judeţul Harghita, din cauza mai multor copaci căzuţi pe calea ferată, traficul feroviar este blocat pe Magistrala CFR 400 Braşov – Satu Mare, în zona staţiei CF Subcetate Mureş.
De asemenea, din cauza unor copaci căzuţi pe calea ferată, traficul feroviar se desfăşoară pe un singur fir, pe Magistrala 300 Braşov-Predeal, judeţul Braşov.
”Pe arterele rutiere principale, respectiv autostrăzile A1 Bucureşti-Piteşti, A2 Bucureşti-Constanţa şi A3 Bucureşti-Braşov, se circulă preponderent pe un carosabil umed, pe alocuri fiind semnalate precipitaţii sub formă de ploaie. Pentru prevenirea evenimentelor rutiere, sfătuim conducătorii auto să nu depăşească limitele legale de viteză, să evite depăşirile periculoase, să păstreze distanţa regulamentară între vehicule, să se asigure temeinic înainte de fiecare manevră şi să nu urce la volan dacă au consumat alcool sau substanţe interzise, adoptând o conduită preventivă şi responsabilă pe tot parcursul traseului”, a mai transmis Centrul Infotrafic.
În Bacău, dar și în alte orașe din Moldova, episodul de iarnă a început noaptea trecută și va dura până pe 23 noiembrie. Sunt așteptate precipitații sub formă de ninsoare, cu depuneri locale de zăpadă între 5 și 10 cm. De asemenea, vântul se va intensifica, atingând viteze de 40-50 km/h.
Pericol de acvaplanare pe autostrada A3 Bucureşti – Ploieşti. Sunt porţiuni de drum unde s-a acumulat apă pe carosabil
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române avertizează, joi dimineaţă, asupra pericolului de acvaplanare pe autostrada A3 Bucureşti – Ploieşti şi informează că există porţiuni de drum unde s-a acumulat apă pe carosabil. De asemenea, Infotrafic anunţă că, în aceeaşi zonă, sunt posibile ploi torenţiale.
Totodată, şi vizibilitatea este redusă în trafic, menţionează Infotrafic.
În aceste condiţii, conducătorii auto sunt sfătuiţi să reducă viteza, existând pericol de acvaplanare.
Trenuri întârziate din cauza ninsorilor viscolite
Circulaţia mai multor trenuri a fost sau este în continuare afectată, pe raza regionalelor Iaşi, Braşov şi Bucureşti, unde nu există tensiune în firul de contact din cauza copacilor căzuţi pe calea ferată în contextul vremi nefavorabile. La ora transmiteri aceste ştiri şase trenuri de călători staţionează pe raza regionalelor Iaşi şi Braşov.
„În acest moment se intervine cu drezine pantograf şi cu personal propriu pe raza Regionalei CF Iaşi, pe intervalul de staţii Grădiniţa – Lunca Ilvei, unde sunt în desfăşurare lucrări de repunere sub tensiune a liniei de contact. În prezent este afectată circulaţia a trei trenuri de călători (R 5702, R 4205), care staţionează în gările adiacente. Pe raza SRCF Braşov, între staţiile Topliţa şi Gălăuţaş circulaţia feroviară este temporar oprită din cauza condiţiilor meteo nefavorabile (ninsoare viscolită), fiind afectată în prezent circulaţia a trei trenuri de călători, IRN 407, R 4506 şi R 4503”, anunţă, joi dimineaţă, oficialii CFR.
Probleme în desfăşurarea traficului feroviar sunt şi între staţiile Timişu de Sus şi Dârste, în Braşov, unde circulaţia trenurilor se realizează pe firul I, deoarece pe firul II nu există tensiune. Joi dimineaţă, în zonă se intervine cu drezina pantograf pe firul I pentru remedierea deranjamentului.
Totodată, pe raza Regionalei Bucureşti, în staţia CF Sinaia (linia 1 şi 2) şi pe distanţa Sinaia – Valea Largă, pe firul II este scoasă accidental de sub tensiune linia de contact din cauza copacilor căzuţi. Trenurile sunt direcţionate pe firul I şi se acţionează pentru remedierea deranjamentului cu drezina pantograf.
„Pe raza regionalelor CF Iaşi, Braşov, Bucureşti şi Timişoara sunt activate comandamentele locale şi personalul feroviar acţionează şi intervine, după caz, pentru ca circulaţia feroviară să se desfăşoare continuu şi în siguranţă.”, precizează CFR SA , dând asigurări că toate măsurile operative întreprinse în această perioadă de angajaţii feroviari au ca principal scop circulaţia trenurilor în condiţii de siguranţă.
Întreg spațiul european este traversat de ciclonul Pauline, care urmează să pună stăpânire și pe România începând de joi seara. Frigul și precipitațiile vor fi resimțite până duminică sau luni. Noul fenomen meteo periculos vine cu ninsori abundente, vânt extrem de puternic, dar și cu o răcire bruscă a vremii.
Vântul se va intensifica, iar în Banat, Crișana, Maramureș, local în Transilvania, în nord-vestul Moldovei și pe litoral, va avea viteze de 55-65 km/h. În același timp, la munte vor fi rafale de 70-80 km/h, iar la altitudini mari, în special în Carpații Occidentali și în nordul Carpaților Orientali vor depăși 90 km/h.
„De joi, vremea se va răci semnificativ. Mai ales în partea de centru, sud și est a țării. Temperaturile maxime la scara întregii țări fiind situate între minus un grad, până la 10-11° și minime spre -10° în zonele depresionare din estul Transilvaniei, până la cinci-6° în regiunile mai joase, în special în partea de sud-vest și sud a țării.
Odată cu răcirea, se vor semnala și precipitații. La început sub formă de ploaie, chiar începând din seara zilei de miercuri. Dar, în zonele de deal și de munte și în Maramureș și Transilvania, vor predomina ninsorile. La munte, la altitudini mai mari de 1.200 de metri, rafale de peste 80km/h, viscol, ninsoare, iar în restul țării vânt de 55-65km/h, amplificând senzația de rece.”, a spus Elena Mateescu pentru Antena 3 CNN.
Meteorologii vin cu vești proaste pentru români. Vântul va sufla puternic în toată țara. În mai multe zone din România a fost emis un avertisment „wintercast”, printre orașele vizate numărându-se și Cluj-Napoca. Fulgii de nea vor începe să cadă de vineri, 22 noiembrie, de la ora 4:00 și se vor opri în jurul orei 9:00. Potrivit specialiștilor Accuweather, stratul de zăpadă format va fi de 1-3 centimetri. În același timp, ninsoarea își va face apariția și pe timpul serii, în intervalul orar 21:00 – 23:00, formându-se un strat de zăpadă de până la un centimetru.
Și în Brașov sunt așteptate ninsori abundente. Stratul de zăpadă va fi între 2 și 4 centimetri, iar fulgii de nea își vor face apariția încă de astăzi, 21 noiembrie.
Meteorologii au anunțat ninsori în intervalul 07:00 – 12:00. De asemenea, fulgii de zăpadă își vor face apariția și vineri, 22 noiembrie, în intervalul 7:00 – 9:00.