„După finalizarea cu succes a cursei inaugurale, la decuplarea trenului de la locomotiva de manevră au apărut mesaje de eroare cu privire la unele funcții, pe computerul de bord. Trenul este complet funcțional, dar dată fiind prioritatea acordată de Alstom siguranței pasagerilor mai presus de orice am decis să ținem trenul în depou, pentru a efectua activități suplimentare în vederea confirmării funcționalităților și siguranței.
În momentul de față echipele Alstom sunt pe deplin mobilizate pentru a evalua cauzele și a defini măsurile adecvate. Obiectivul companiei este repunerea trenului în serviciul comercial în cel mai scurt timp posibil și respectarea angajamentelor comerciale.”, se arată într-un comunicat al producătorului.
Ştirea iniţială
Pasagerii au fost redirecționați către un alt tren CFR Călători, care a plecat cu o întârziere de 30 de minute. Pasagerii au fost direcționați spre trenul IR 1735, care a plecat la 6.11. Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a explicat situația într-un comunicat.
„Trenul nou a trebuit să fie anulat în această dimineață în urma unor erori afișate de computerul de bord care nu s-au resetat în timp util, după tractarea la depou și decuplarea locomotivei de manevră.
Călătorii au fost redirijați către următorul tren programat cu 30 de minute mai târziu.
Reamintim faptul că trenul Coradia Stream preluat de ARF și pus în circulație (din lotul de 37 de trenuri contractate în martie 2022) nu are în prezent vreo rezervă tehnică, până la intrarea în parc a următoarelor trenuri”, au explicat reprezentanţii Autorităţii, potrivit Hotnews.
Trenul anulat, cu numărul 16001, ar fi trebuit să plece din Gara de Nord la ora 5:40 și să ajungă la Brașov la 8:08. Din cauza lipsei unui alt tren similar, nu a putut fi înlocuit cu o garnitură de același tip.
Modelul Coradia Stream reprezintă primul tren electric modern achiziționat pentru transportul feroviar de pasageri din România în ultimele două decenii. Contractul prevede livrarea a 37 de unități produse de firma Alstom Ferroviaria S.p.A., primele trei trenuri fiind fabricate în Polonia, iar restul urmând să fie asamblate în Germania.
Conform ARF, trenurile ar fi trebuit să intre în circulație încă din 2023, însă problemele au fost cauzate de birocrație, pandemia de COVID-19, războiul din Ucraina și întârzierile din lanțul de furnizori.
„Un model nou de tren are nevoie de o mulțime de certificări, iar acest lucru a durat extrem de mult”, se menționează în raport.
Cu tracțiune electrică distribuită de-a lungul ramei, modelul Coradia Stream reprezintă o inovație față de trenurile clasice cu locomotivă și vagoane.