O sticlă de apă așezată lângă calorifer poate face adevărate minuni. Asta deoarece păstrează căldura în cameră pentru mai mult timp, ceea ce ne permite să oprim încălzirea mai devreme și, astfel, să economisim la factură.
Datorită capacității sale mari de a reține căldura, apa absoarbe o parte din căldura degajată de calorifer, după care o eliberează treptat în atmosferă, chiar și atunci când încălzirea este oprită.
Concret, 1 litru de apă la temperatura camerei trebuie să cedeze aproximativ 4180 jouli (aproximativ 1 kcal) de energie pentru a-și scădea temperatura cu 1 °C. Ca punct de comparație, aerul la temperatura camerei trebuie să cedeze doar puțin peste 1000 jouli (în funcție de umiditatea sa) pentru a se răci cu 1 °C. Consecința este că răcirea cu apă durează mult mai mult decât cea a aerului.
Citeste si Cum pregătim geamurile termopan pentru iarnă. Trucul care ne ajută să menținem căldura în casă
Este același principiu care face ca orașele de coastă sau cele aflate în apropierea unor întinderi mari de apă să aibă ierni mai blânde: mările eliberează treptat căldura acumulată în timpul verii, chiar și în lunile cele mai reci. „Trucul” sticlei de apă lângă calorifer reproduce același fenomen de termoreglare a apei, dar la o scară mult mai mică.
Atenție! Plasarea unei sticle de apă lângă calorifer nu va crește temperatura în cameră, ci o va menține. Apa absoarbe căldura care, altfel, s-ar fi risipit în aer. Avantajul constă exclusiv în „lentoarea” apei de a elibera căldura acumulată, acționând astfel ca o mică sursă de căldură chiar și atunci când termostatul este oprit.
Pentru ca efectul să fie perceptibil, este necesar un volum suficient de apă, de exemplu folosind mai multe sticle mici sau o singură sticlă mare – chiar și din plastic – complet umplută.
Citeste si Trucul care îți va salva WC-ul. Pune bicarbonat de sodiu în rezervorul toaletei, de două ori pe an
De exemplu, o cameră de 50 m³ conține aproximativ 60 kg de aer; pentru o variație de temperatură identică, sunt necesari aproximativ 15 litri de apă pentru a acumula aceeași cantitate de căldură pe care o poate absorbi această masă de aer.
Dacă preferi să crești umiditatea aerului, poți folosi sticle deschise, altfel sticlele închise vor elibera căldură menținând aerul uscat.