Cu toții iubim să mâncăm varză murată. Cu gustul său delicios, care ne încântă papilele gustative, merge numai bine alături de carnea de porc, mai ales că vin sărbătorile de iarnă. Totuși, există un truc secret prin care varza murată să iasă foarte bună la gust, iar toate gospodinele trebuie să îl cunoască.
Pentru ca varza murată să nu se acrească foarte tare, trebuie pusă în butoi o bucată de lemn de mesteacăn, bine spălată. O altă modalitate este de a adăuga, din când în când, în butoi, câte puțin zahăr. De asemenea, zarzavaturile veștejite își pot reveni prin înmuierea, timp de o oră, în apă rece cu oțet, sau cu puțină zeamă de lămâie sau în apă rece sărată.
Citește și : Pâinea care îngrașă cel mai mult: cea proaspătă sau prăjită? Care e diferența dintre cele două
Pentru ca vitaminele din zarzavaturi să se mențină, ele trebuie ținute într-un vas acoperit, ferit de lumină. În plus, se vor păstra dacă prepararea lor se face cu puțin timp înainte de a fi servite la masă și consumate.
În cazul legumelor fierte, acestea își păstrează culoarea dacă la fierberea lor se adaugă o jumătate de lingură de bicarbonat de sodiu la 1 litru de apă. Acestea nu se mai înnegresc dacă în timpul fierberii se stoarce puțină zeamă de lămâie peste ele.
Citește și : Rețetă. Cum să prepari „sourdough”, supranumită și „pâinea bogaților”. Gustul este unul crocant și delicios
Pentru a păstra frunzele de pătrunjel proaspete pentru mai mult timp, acestea trebuie să fie presate într-un borcan acoperit iar apoi puse la rece. Acesta este și modul în care pot fi ținute frunzele de viță de vie, care sunt foarte folosite de români pentru prepararea sărmăluțelor în orice sezon. Culoarea spanacului se păstrează dacă este pus la fiert în apă clocotită.