Vortexul polar aduce iarna mai devreme în Europa. Vremea s-a înrăutăţit, au intrat în vigoare mai multe alerte meteo, inclusiv un cod roșu de viscol, valabil pentru zone montane. În anumite zone, ninsorile au provocat deja probleme. Meteorologii au emis și avertizări de cod portocaliu și galben pentru aproape toată țara, în timp ce ciclonul Bert aduce ninsoare abundentă și perturbări semnificative și în alte țări europene.
România a fost lovită de primul episod serios de iarnă din acest sezon, care a generat haos în trafic și în transportul aerian și feroviar. Ninsorile abundente și vânturile puternice au provocat prăbușirea unor copaci și au dus la întârzieri semnificative în transporturi, însă specialiștii transmit că „va trebui să ne așteptăm inclusiv la episoade mai severe”.
„A fost o zăpadă mai grea și întotdeauna când este o astfel de densitate a zăpezii, o zăpadă mai apoasă, evident că există și ruperi de crengi sau chiar de copaci, la care s-a adăugat și vântul foarte puternic”, a transmis climatologul Roxana Bojariu, pentru Digi24.
Din noapte, începân cu ora 23.00, intră în vigoare mai multe alerte meteo, România fiind afectată de un vortex polar, „o caracteristică a circulației generale atmosferei care apare mereu în sezonul rece”.
„Intensitatea și poziționarea lui pot să varieze și astfel apar și influențe asupra condițiilor la suprafață. Avem de-a face cu un câmp de presiune joasă, un ciclon nord-atlantic foarte vast, care acoperă mare parte din Europa. Frontul rece ne-a abordat și evident că a venit cu temperaturi mai scăzute decât în mod normal”, a explicat climatologul.
Vreme severă este anunțată și în nord-vestul Europei, acolo unde ciclonul Bert, cum a fost numit de Serviciul Meteorologic Britanic, va aduce vânturi puternice și precipitații abundente. Cele mai afectate zone vor fi din Marea Britanie, Franța, Țările de Jos și Olanda, va genera condiții meteo severe în zone precum Marea Britanie, Franța, Țările de Jos și Germania.
„Suntem în plin sezon al furtunilor, al ciclonilor, fie ei mediteraneni sau nord-atlantici, iar acest lucru va dura chiar și până în primăvară. Practic, va trebui să ne așteptăm inclusiv la episoade mai severe. Ceea ce s-a întâmplat acum este foarte interesant, arbori doborâți de zăpadă, de fapt, zăpada fiind cu o cantitate foarte mare de apă în ea, pentru că temperaturile nu au fost totuși extraordinar de scăzute”, a adăugat sursa citată.
Un cod roșu de viscol foarte puternic va intra în vigoare în zonele montane din mai multe județe și va fi valabil de la ora 5:00 și până la ora 14:00.
Zonele montane și sudul țării sunt vizate de un cod galben de vânt puternic, la altitudini mari vor fi rafale de peste 90km/h care vor viscoli ninsoarea, în timp ce în sud se vor atinge viteze de 70km/h.
Astfel de fenomene vor fi și în restul jumătății nordice și prin sud-estul teritoriului, unde sunt anunțate lapoviță și ninsori.
Temperaturi resimţite de MINUS 39 de grade Celsius
Potrivit prognozei, vântul va sufla cu putere pe întreg teritoriul României, iar ninsorile vor afecta regiunile montane și nu numai. De asemenea, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a informat că un vortex polar va lovi România începând cu 21 noiembrie, aducând temperaturi scăzute și fenomene meteo extreme.
AccuWeather a actualizat prognoza meteo și a emis o alertă WinterCast pentru mai multe orașe, inclusiv Cluj-Napoca, unde ninsorile vor debuta vineri, 22 noiembrie, în jurul orei 4:00 și vor continua până la aproximativ 9:00, formând un strat de zăpadă de 1-3 centimetri. O altă perioadă vizată de fulgi va avea loc între orele 21:00 și 23:00, când se va adăuga un strat de zăpadă de până la un centimetru.
ANM a confirmat că România va fi afectată de un vortex polar, care va aduce temperaturi scăzute, ploi, vânt puternic și ninsori. În sud-estul țării, vor fi precipitații sub formă de ploaie și lapoviță, iar în zonele montane, în Maramureș și Transilvania vor cădea ninsori. Noaptea, precipitațiile se vor extinde, iar în Banat și în subcarpații Olteniei vor fi mixte, iar în Crișana, Transilvania, Maramureș și Moldova va ninge.
De asemenea, există riscuri de polei în unele zone, iar vântul va fi moderat, cu intensificări în zonele montane, unde ninsoarea va fi viscolită. Temperaturile vor varia între -1 și 11 grade pe timpul zilei și între -7 și 6 grade noaptea.
Meteorologii recomandă precauție în fața acestor condiții meteorologice extreme și avertizează că ninsorile abundente și vântul puternic pot afecta traficul și condițiile de siguranță în mai multe
Prima furtună mare de iarnă din Finlanda – Jari – a privat de electricitate până la 80.000 de gospodării, joi, iar rafale puternice de vânt puneau la încercare reţeaua, declară Oficiul meteorologic finlandez.
Furtuna Jari a început să afecteze Finlanda de miercuri, iar viteza rafalelor de vânt a atins joi 90 de kilometri pe oră, însoţite de ninsori şi ploi puternice.
Până la 80.000 de gospodării au rămas fără curent în perioada de vârf furtunii, iar joi la prânz 49.000 se aflau în continuare în această situaţie.
”Furtuna este în prezent cea mai puternică în sudul şi vestul Finlandei şi în nordul Mării Botni”, a declarat Jani Parviainen de la Institutul Meteorologic finlandez (FMI).
El cataloghează drept ”remarcabilă” amploarea întreruperilor de curent şi subliniază că Jari a fost ”una dintre cele mai puternice furtuni din ultimii ani”.
Condiţiile meteorologice nefavorabile au provocat mai multe accidente rutiere şi pagube în păduri.
Arbori căzuţi au afectat circulaţia trenurilor, iar compania naţională finlandeză de căi ferate VR le-a cerut pasagerilor ”să se pregătească de întârzieri şi eventuale anulări” joi.
Mai multe zboruri au fost anulate sau înregistrau întârzieri pe aeroportul din Helsinki, iar feriboturile din capitală întâmpinau dificultăţi să acosteze din cauza unei mări agitate şi unui nivel al apei considerabil mai mare decât cel normal.
Rafalele de ”vânt trebuie să slăbească în toată Finlanda în următoarele 24 de ore”, iar furtuna Jari să înceteze, anunţă Jani Parviainen.