Greşeala care îţi aduce iarna boala-n case şi sume mari pe facturi. De ce transpiră geamurile termopan pe interior

Calitatea aerului este extrem de importantă pentru sănătate, indiferent de sezon. Geamurile termopan trebuie reglate astfel încât să nu existe umiditate excesivă.
Filip Stan
22 nov. 2024, 10:53
Greşeala care îţi aduce iarna boala-n case şi sume mari pe facturi. De ce transpiră geamurile termopan pe interior

Geamurile termopan aduc o etanşeitate mai mare, dar confortul caloric vine la pachet cu alte inconveniente, ca umiditate excesivă şi mucegai.

Condensul este un fenomen natural care apare atunci când vaporii de apă din aer (umiditatea) ating limita de saturație (100%), iar în acel moment apa se transformă din stare gazoasă în stare lichidă sau din stare lichidă în stare solidă. În aceste condiții, apa trece dintr-o stare gazoasă în stare lichidă sau, în anumite cazuri, dintr-o stare lichidă în stare solidă, formând pelicule sau cristale, potrivit National Geographic.

Cantitatea de vapori de apă prezentă în atmosferă este variabilă și depinde de factori precum temperatura aerului și presiunea atmosferică, ceea ce determină și momentul în care se manifestă condensul. De regulă, condensul este mai frecvent observat în sezonul rece, dar poate apărea și în perioadele de tranziție climatică, precum primăvara sau toamna târzie.

Diferențele semnificative de temperatură între interiorul locuinței și mediul exterior favorizează acest proces. Condensul este adesea primul semn al unui nivel ridicat de umiditate în interiorul unei locuințe și poate indica probleme legate de ventilație insuficientă sau de alte surse de umezeală.

Vortex polar în România. Ninsori și viscol în următoarele zile. Au fost prelungite alertele de cod roșu, portocaliu și galben. Cum va fi vremea la București

Raportul dintre cantitatea efectivă de vapori de apă care se găsește în aer la un moment dat și cantitatea maximă de apă sub formă de vapori care poate fi în atmosferă, în aceleași condiții de presiune și de temperatură, poartă denumirea de umiditate relativă. Atmosfera a cărei umiditate relativă este mai mică de 100% se numește nesaturată. Aerul a cărui umiditate relativă este mai mică de acest procent este considerat nesaturat, însă pe măsură ce temperatura scade sau presiunea se modifică acest aer poate deveni saturat fără adăugarea suplimentară de vapori de apă.

În momentul în care are loc acest proces vaporii în exces se depun pe suprafețe reci, cum ar fi geamurile, pereții, ușile din sticlă sau alte obiecte din interiorul unei locuințe sub formă de picături sau de straturi subțiri de apă. Pentru a preveni formarea condensului este esențială o ventilație corectă a spațiului împreună cu menținerea unei temperaturi optime și constante. Chiar și în sezonul rece, atunci când ferestrele și ușile sunt adesea închise pentru a păstra căldura în interior, este important să aerisești periodic camerele. O metodă eficientă este deschiderea simultană a două ferestre, creând astfel o ventilație încrucișată timp de 10 minute, de cel puțin 3-4 ori pe zi. Această practică reduce riscul apariției condensului.

Ce favorizează apariția condensului pe geamurile termopan

Uneori, un defect al feroneriei poate contribui la apariția condensului, însă principalul factor rămâne umiditatea ridicată din interiorul locuinței. Excesul de umezeală apare adesea atunci când aerul cald intră în contact cu suprafețele reci, însă există și alți factori care pot favoriza apariția acestui fenomen. Spre exemplu, o familie de patru persoane contribuie semnificativ la creșterea nivelului de umiditate, generând între 10 și 15 litri de vapori de apă pe zi, prin procese naturale precum respirația și transpirația, sau prin activități casnice precum gătitul, dușurile fierbinți sau spălarea rufelor, relatează site-ul Windows&More.

În timpul zilei, ne deplasăm prin casă, dar noaptea suntem limitați la un spațiu mic timp de 8 ore sau mai mult, adesea cu ușa închisă. Vaporii de apă pe care îi pierdem prin respirație în acest interval de timp se acumulează sub formă de umiditate. În timpul somnului, doi adulți pot produce aproximativ 750 ml de vapori de apă, care sunt eliberați în atmosferă. În timpul gătitului, aburii proveniți din oale și tigăi sunt absorbiți în aer, iar un aragaz pe gaz poate adăuga până la un litru de umezeală pe oră.

Baia este un alt loc propice pentru apariția condensului, mai ales dacă nu este aerisită corespunzător. Vaporii eliberați în timpul unui duș fierbinte se acumulează rapid, iar uscarea hainelor în baie contribuie suplimentar la umiditatea excesivă. De asemenea, perdelele groase plasate în fața ferestrelor pot împiedica circulația aerului cald din încăpere, menținând rece suprafața geamurilor și favorizând formarea condensului. Inclusiv plantele de apartament pot fi la rândul lor o sursă semnificativă de vapori de apă.

Nu în ultimul rând, materialele de construcție folosite la renovarea casei, inclusiv ipsosul, betonul, gresia ori faianța, pot fi o altă cauză a formării condensului, mai ales dacă faci asta pe durata sezonului rece, când astfel de lucrări nu se usucă foarte repede. Pentru a combate eficient condensul este important să identifici sursa problemei și să aplici o serie de metode precum aerisirea, folosirea unor dezumidificatoare sau optimizarea izolației termice.

Geamul termopan: ce este și de ce se aburește

Geamul termopan este un ansamblu format din două foi de sticlă, unite la margini printr-o baghetă specială, de obicei din aluminiu, și prin utilizarea unor sigilanți elastici, cum ar fi membrane cauciucate. Acest tip de gam formează un spațiu etanș între cele două straturi de sticlă, conferindu-i proprietăți remarcabile de izolare termică, fără a compromite transparența suprafeței vitrate, potrivit Everest.co.uk.

Un astfel de produs variază în funcție de calitatea materialelor folosite, iar o primă distincție importantă se face în funcție de tipul de sticlă utilizat, și anume sticla trasă și sticla float. Prima este fabricată printr-o metodă mai rudimentară, care are ca rezultat un produs mai puțin clar și predispus la diverse defecte optice, precum deformarea imaginii sau efectul vizual de curcubeu. Deși mai accesibilă din punct de vedere al costurilor, aceasta nu oferă aceeași performanță estetică sau tehnică.

Sticla float este realizată printr-un proces de fabricație modern și mult mai precis, ceea ce asigură o suprafață perfect netedă și transparentă. Deși este mai costisitoare, această opțiune oferă beneficii semnificative atât din punct de vedere vizual, cât și al durabilității și eficienței energetice.

De obicei, aburirea geamurilor apare dacă izolarea termică este deficitară sau dacă locuința nu este aerisită corespunzător. De obicei, condensul se formează pe geamul interior al ferestrei, pe cel exterior ori chiar între cele două foi de sticlă ale geamului termopan.

Condens pe geamul interior: cauze și soluții

Cel mai bun mod de a îndepărta condensul de pe geamul interior al unei ferestre este de a îmbunătăți circulația aerului, ceea ce va reduce umiditatea și va ajuta la eliminarea umidității din încăpere. Menținerea unei temperaturi constante în interiorul casei tale va reduce numărul de suprafețe reci și va face mai dificilă formarea condensului. Pentru asta poți să deschizi fereastra de la baie atunci când faci duș pentru a elimina aburul și pentru a preveni circulația vaporilor de apă în restul locuinței. Dacă este posibil, o idee bună ar fi să ții ușa de la baie închisă.

De asemenea, când gătești, încearcă să acoperi oalele sau cratițele cu un capac pentru a reduce cantitatea de vapori de apă. În plus, deschiderea unei ferestre sau utilizarea unui ventilator va elimina din bucătărie aerul umed. Când speli rufe, evită uscarea rufelor ude în interior sau, dacă nu ai balcon, aerisește foarte bine camera unde se află rufele. Dacă utilizezi un uscător de rufe, țeava de aerisire ar trebui plasată în exterior, dacă este posibil. Utilizarea unui dezumidificator este o altă soluție pentru reducerea nivelului de umiditate în interior.

Condens pe geamul exterior: cauze și soluții

Deși nu se întâmplă prea des, condensul se poate forma și pe geamul exterior al unei ferestre termopan, iar acest lucru este urmarea faptului că aerul de afară este mai cald decât suprafața geamului. De regulă, acest fenomen apare noaptea sau dimineața devreme, atunci când temperaturile sunt scăzute și nu bate vântul. Deși nu vei avea vizibilitate până când tot condensul de pe geamul exterior va fi îndepărtat, acesta este un semn bun că ferestrele tale sunt extrem de eficiente din punct de vedere energetic și sunt construite folosind sticlă cu emisie redusă. Pentru a reduce șansele de formare a condensului trebuie să aerisești mai des încăperea. De asemenea, ca să previi răcirea suprafeței ferestrei până la punctul în care se formează condens, poți lua în calcul crearea mai multor zone de umbră deoarece aceasta pot ajuta la păstrarea căldurii, notează Eygwindows.co.uk.

Condens între foile de sticlă ale geamului termopan: cauze și soluții

În cazul în care apare condens între foile de sticlă ale geamului, înseamnă că garnitura din jurul acestora a început să se degradeze ori a apărut o fisură în geam, iar din această cauză gazul de umplere se pierde prin acea crăpătură. Uneori, chiar ramele de PVC se fisurează și permit umezelii să pătrundă între geamuri. În același timp, majoritatea ferestrelor cu geam termopan au un așa-numit „distanțier” între cele două foi de sticlă, care conține desicant, un material care absoarbe umiditatea din golul de aer. Dacă există chiar și cea mai mică imperfecțiune în etanșare, desicantul poate fi saturat rapid de orice aer umed și, astfel, apare condensul. Această problemă se poate rezolva fie prin schimbarea garniturilor, fie a geamului.

De ce este important să acționezi rapid

Acest fenomen nu este doar inestetic, ci poate provoca probleme mai grave, precum apariția igrasiei, cauzată de scurgerile de apă, dezvoltarea mucegaiului, care are consecințe nefaste asupra sănătății, precum și degradarea mobilierului, dar și a pereților și a pardoselilor, care vor necesita reparații costisitoare. În plus, umiditatea excesivă influențează calitatea aerului din interior, lucru ce poate duce la afecțiuni respiratorii precum diverse alergii sau astm în rândul membrilor familiei. De aceea, prin găsire și aplicarea unor metode simple, eficiente și constante poți preveni aburirea geamurilor termopan, asigurând astfel un mediu confortabil și sănătos pentru tine și familia ta.

Ce trebuie să faci la geamurile termopane pentru a nu pierde căldura din apartament. Sfaturi de mare ajutor

A venit frigul și cu toții încercăm să ne oferim în case confortul necesar. Un lucru foarte important de reținut este faptul că pentru a menține căldura în casă este important să ne achiziționăm geamuri termopane duble.

Cât de utile sunt geamurile termopane duble

Geamurile termopane duble sunr cele recomandate pentru a menține căldura în case, mai ales acum în sezonul rece. Geamurile termopane duble sunt formate din două geamuri de sticlă cu o grosime de aproximativ 4 mm. Acestea sunt separate de un spațiu. Acest spațiu este mult mai mare decât în cazurile vechilor modele de geamuri duble. Unul dinte avantajele geamurilor termopane duble este că acestea mai dețin un geam suplimentar.

Există două motive pentru care geamurile termopane duble păstrează mai bine căldura decât cele simple. Unul se referă la stratul de gaz Argon din interiorul geamului dublu impedică căldura să isă prin ferestre deoarece acționează ca un izolator.

Citește și : Cum să prelungești durata bateriei la smartphone. Trei trucuri pe care ar trebuie să le știe orice utilizator de iPhone sau Android

Conform unor teste efectuate se arată că geamurile duble noi pot reduce pierderile de căldură din casa dumneavoastră cu până la 18%, menționează playtech.ro. Foarte important, un al doilea motiv este că  geamurile termopane împiedică pătrunderea curentului de aer rece în casă.

Mai mult, acestea oferă și un control mai bun al temperaturii în casele dumneavoastră.Acest lucr se datorează, din nou, stratului izolator de gaz Argon din interiorul unității de ferestre.

Citește șiCum scapi de condensul de pe geamuri. Trucurile pe care orice gospodină ar trebui să le cunoască

Ce trebuie să faceți la geamurile termopane pentru a nu pătrunde aerul rece în casă

În cazul în care nu aveți geamuri termopane duble și simțiți că în casă nu este tocmai temperatura pe care vă doriți să o aveți, sau mai pe scurt pierdeți căldură înseamnă că fie acestea au fost montate prost, fie nu sunt reglate așa cum trebuie. Acest lucru se face foarte simplu conform playech.ro. Va trebui să folosiți un imbus, dar să fie de mărime 4 și să răsuciți fiecare din balamalele geamurilor. Răsucirea se va face dinspre garnitura de cauciuc spre interiorul camerei. Făcând acest lucru, geamurile termopane se vor depărta de ramă.

DailyBusiness
ATENȚIE, UE! Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce ambalaje poți returna, de fapt, la aparatele SGR. Puțini români știau lucrul acesta. Se aplică în magazinele din toată țara
Capital.ro
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia a fost luată
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Furtuna Caetano a lovit năprasnic. Nu a mai nins atât din 1956
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora 07:00
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
OMS menține alerta: Epidemia de Mpox continuă să fie o urgență de sănătate publică
MediaFlux
S-a TERMINAT! România E COMPLET în SPAȚIUL SCHENGEN de la 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni