Potrivit ministrului Energiei din Ucraina, German Galuşcenko, aceste încercări ale Rusiei constau în atacarea substaţiilor care sunt de importanţă critică pentru operarea centralelor electrice nucleare.
Apelul pentru măsuri mai drastice împotriva Rusiei a fost lansat de Galușenko la o întâlnire cu ambasadorii UE în Austria, la Viena, a relatat un corespondent al Ukrinform, citat de news.ro.
”Este foarte important să fie luate măsuri mai drastice împotriva Rusiei. Altfel, pare o pierdere de timp. După ce Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a subliniat importanţa acestor centrale, nivelul atacurilor creşte. Un alt val de atacuri masive confirmă cât de gravă este situaţia”, a spus ministrul ucrainean al Energiei.
Potrivit lui German Galușenko, în 17 noiembrie, Rusia a vizat în mod deliberat substaţiile de importanţă critică, recunoscute de AIEA ca fiind esenţiale pentru siguranţa centralelor nucleare, lucru care, în opinia lui, face ”incredibil de mare” riscul unor accidente nucleare.
”Penele de curent sau oprirea de urgenţă a centralelor electrice nucleare este prioritatea lor. Ca urmare, riscul unor accidente nucleare este incredibil de mare”, a avertizat ministrul ucrainean al Energiei.
În același context, oficialul din Ucraina a subliniat că un scenariu-catastrofă a fost evitat datorită apărării aeriene a țării sale şi a eforturilor coordonate ale inginerilor din energie. Rusia însă continuă încercările de a distruge elemente ale infrastructurii de importanţă critică pentru energia nucleară, a mai spus el.
Una dintre cele două linii electrice care alimentează centrala de la Zaporojie a rămas, joi dimineață, fără electricitate, din cauza bombardamentelor armatei ruse, a mai spus ministrul ucrainean. Dacă linia rămasă este deconectată, centrala se va confrunta cu o pană totală de electricitate.
Centrala nucleară de la Zaporojie (foto) este cea mai mare de acest fel din Europa.
Războiul declanșat după invadarea Ucrainei de către Rusia a trecut, în ultimele zile, la un alt nivel, mult mai periculos. Asta după ce Ucraina a început să valorifice permisiunea de a folosi rachete occidentale pentru a lovi în interiorul țării conduse de Vladimir Putin. În replică, Rusia a lansat joi, pentru prima dată de la începerea războiului, o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei.