Cu un salariu brut de 1.000 de euro, un angajat român primește doar 590 de euro „în mână”, conform unei analize utilizând statistici europene și un calculator de salarii pentru țările europene (accace.com).
La prima vedere, taxele pe muncă din România par competitive. Cu toate acestea, sistemul fiscal actual nu favorizează păstrarea unui procent semnificativ din salariu de către angajați. Această situație face ca România să se claseze pe ultimul loc în comparație cu alte patru țări din regiune în ceea ce privește venitul net al angajaților, potrivit unei analize a Ziarului Financiar.
Principalul factor este structura fiscală rigidă, care nu permite deduceri sau plafonări semnificative pentru angajați, în special pentru cei cu venituri mici sau medii. În alte state din regiune, sistemele fiscale au fost gândite astfel încât să prioritizeze deduceri care micșorează efectiv povara fiscală, permițând angajaților să păstreze o parte mai mare din veniturile brute.
Cum stau alte țări din regiune?
În multe țări din Europa Centrală și de Est, taxele cresc progresiv odată cu veniturile. Aceasta înseamnă că cei cu salarii mici beneficiază de o povară fiscală mai redusă, ceea ce le permite să primească un salariu net mai mare. În România, însă, lipsa unui astfel de sistem face ca povara fiscală să fie mai apăsătoare pentru toți angajații, indiferent de venituri.