Cinci rețete de post pregătite de maicile de la mănăstire. Se fac foarte ușor și pot deveni o sursă de inspirație pentru românii care țin post în această perioadă.
Ciorbă de legume cu tarhon
Una dintre cele mai populare rețete de post mănăstirești este ciorba de legume cu tarhon. Pentru prepararea ei, maicile folosesc următoarele ingrediente: doi morcovi, o ceapă, o țelină mică, un păstârnac, doi cartofi, un ardei gras, 200 de grame de roșii în bulion, o legătură de tarhon, sare, piper, o lingură de ulei, 1,5 litri de apă.
Mod de preparare
Se curăță și se toacă legumele cubulețe, după care se călește ceapa în ulei până devine translucidă, apoi adăugați legumele.Se toarnă apă peste ele și se lasă la fiert. Se adaugă roșiile în bulion și se mai fierbe timp de 10 minute. La final, adăugați tarhonul tocat mărut. Acesta îi va da o aromă deosebită.
Fasole bătută
Un alt preparat de post pe care îl fac maicile de la mănăstire este fasolea bătută. Ai nevoie de 500 de grame de fasole albă, două cepe mari, trei căței de usturoi, 50 de ml de ulei, sare și piper după gust.
Mod de preparare
Se lasă fasolea la înmuiat peste noapte, apoi se pune la fiert. După ce s-a fiert, se scurge bine de apă și se pasează cu un blender sau manual. Se adaugă usturoiul pisat, sare și piper. Se călește ceapa până devine aurie, apoi se adaugă peste fasole.
Această rețetă este destul de sățioasă și aromată și este perfectă pentru prânz sau cină. Ai nevoie de următoarele ingrediente: 300 g orez, 250 g ciuperci champignon, un morcov, o ceapă, un ardei gras, două linguri de ulei, sare și piper după gust, 700 ml supă de legume sau apă.
Mod de preparare
Se spală orezul, după care curățăm bine legumele. Se călește ceapa, morcovul și ardeiul, după care se adaugă ciupercile tocate și se mai lasă la foc timp de câteva minute. Se adaugă orezul, supa de legume, sarea și piperul și se fierbe la foc mic până când se absoarbe toată apa.
Salată de vinete cu ardei copți
Pentru prepararea rețetei ai nevoie de două vinete coapte, trei ardei capia copți, o ceapă mică, trei linguri de ulei, sare după gust.
Mod de preparare
Se coc vinetele și ardeii, după care se curăță de coajă, apoi se toacă bine și se amestecă într-un castron. Ceapa o tocăm fin și o adăugăm peste vinete și ardei. Adăugăm ulei și sare după gust. Se servește cu pâine proaspătă sau lipie.
Prăjitură de post cu mere
Pentru cei care vor să mânânce ceva dulce, prăitura de post cu mere este o idee excelentă. Pentru acest desert, maicile de la mănăstire folosesc următoarele ingrediente: patru mere mari, 200 g zahăr, 300 g făină, un plic praf de copt, 100 ml ulei, 200 ml apă minerală, o linguriță scorțișoară și un praf de sare.
Mod de preparare
Se curăță merele de coajă și se dau pe răzătoare. Într-un bol, amestecăm făina cu praful de copt, zahărul și sarea. Adăugăm uleiul, apa minerală și merele rase și amestecăm bine. Se toarnă compoziția într-o tavă tapetată cu hărtie de copt, după care se dă la cuptor timp de 30-35 de minute, la o temperatură de 180 de grade.
Citește și Reţete delicioase de post. Geta Sterp a gătit „plăcintă de măr” cu gustul copilăriei