Conform cercetărilor realizate de Dan Buettner, exploratorul Zonelor Albastre, consumul moderat de alcool joacă un rol semnificativ în longevitatea acestor populații.
„Oamenii din toate Zonele Albastre (cu excepția adventiștilor) consumă alcool moderat și regulat”, a explicat Buettner, potrivit CSID.ro. „Cei care beau moderat trăiesc mai mult decât cei care nu beau. Trucul este să beți 1-2 pahare pe zi (de preferință vin Cannonau din Sardinia), cu prietenii și/sau cu mâncare. Și nu, nu vă puteți abține în cursul săptămânii și să beți 14 pahare sâmbătă”.
Aceasta este o veste bună în special pentru iubitorii de vin, care sunt deja conștienți de beneficiile vinului roșu, dar și pentru cei care doresc să aplice această practică în viața lor. Deși multe organizații de sănătate, cum ar fi NHS England, avertizează cu privire la pericolele consumului excesiv de alcool, cum ar fi bolile hepatice, hipertensiunea arterială și diverse tipuri de cancer, consumul moderat poate aduce unele beneficii pentru sănătate.
Dr. Gareth Nye, lector superior la Chester Medical School, a explicat pentru publicația The Mirror că vinul roșu, în special, poate oferi beneficii semnificative atunci când este consumat în cantități moderate.
„Vinul roșu conține o substanță chimică numită resveratrol. Acesta este un compus vegetal despre care s-a sugerat că are proprietăți antioxidante. Antioxidanții ajută la protejarea celulelor de daune, iar la persoanele în vârstă, capacitatea lor de a proteja celulele este diminuată”, a declarat Dr. Nye.
„Unele studii au sugerat că antioxidanții pot proteja celulele prin reducerea inflamației care, prin urmare, poate ajuta oamenii să trăiască mai mult. Cercetările au sugerat, de asemenea, că resveratrolul poate reduce tensiunea arterială și poate controla colesterolul prin creșterea HDL sau a colesterolului „bun””, a mai spus acesta.
Pentru a beneficia de aceste efecte pozitive ale vinului, Dr. Nye subliniază că este esențial să se păstreze un consum moderat. În Regatul Unit, orientările oficiale recomandă nu mai mult de 14 „unități” de alcool pe săptămână, distribuite pe parcursul a trei sau mai multe zile. Aceasta înseamnă aproximativ șase pahare de vin sau șase halbe de bere de 4% alcool. Este important de reținut că, deși beneficiile pot fi semnificative, consumul excesiv poate contracara aceste efecte pozitive, punând în pericol sănătatea pe termen lung.